Burse - Fonduri mutuale

Divizia de petrochimie a Rompetrol face profit

10.10.2006, 14:57 15

Compania Rompetrol Petrochemicals, care opereaza in sectorul petrochimiei, si-a bugetat pentru acest an un profit net de 1,1 milioane de euro, in conditiile in care anul trecut divizia de petrochimie a grupului Rompetrol a avut o pierdere de aproximativ 4 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.
In primul semestru, compania a obtinut un profit de 673.490 de euro la o cifra de afaceri de 55,8 milioane de euro, in crestere cu 29% fata de perioada similara a anului anterior.
"Realizarea profitului se datoreaza functionarii continue a instalatiei de polipropilena in primele sase luni ale anului, in perioada similara a anului trecut, instalatia fiind oprita mai mult de o luna pentru revizie", spun reprezentantii Rompetrol Petrochemicals.
"Evolutia pozitiva din primul semestru se datoreaza, dupa cum am spus, cresterii capacitatii de productie de polipropilena, dar si activitatilor sustinute de trading si cresterii preturilor la produsele petrochimice", spun ei.
Pentru acest an, compania si-a bugetat o cifra de afaceri de 138 de milioane de euro, mai mare cu 30% fata de 2005.
Pe semestrul al doilea, reprezentantii Rompetrol Petrochemicals se asteapta la mentinerea ritmului de crestere.
"Cresterea cifrei de afaceri pe al doilea semestru este determinata de repornirea instalatiei de polietilena de joasa densitate", spun reprezentantii Rompetrol Petrochemicals.
Compania are in vedere si deschiderea altor instalatii, precum cea de piroliza. "Intr-un fel Petrochemicals parcurge acelasi drum pe care Rompetrol Rafinare l-a parcurs din 2001 pana acum. Repornirea acestor instalatii va creste cifra de afaceri a grupului cu 300 de milioane de dolari (aproximativ 236 de milioane de euro) pe an", adauga ei.
Rompetrol Petrochemicals este singurul producator de polipropilena din Romania si are o cota de piata de 60,71%, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica pentru primul semestru al anului. Polipropilena este si produsul de export al companiei.
"In prezent, exportam polipropilena, dar prioritatea Rompetrol Petrochemicals este consolidarea pozitiei pe piata interna", precizeaza reprezentantii companiei. In primele sase luni ale anului exportul a avut o pondere de 43% din totalul cifrei de afaceri, principalele destinatii de export fiind Turcia, Italia, Ucraina, Bulgaria, Austria si Nordul Africii.
Totodata, divizia de petrochimie a Rompetrol a atins o cota de 6,61% pe PET (materie prima pentru realizarea obiectelor din plastic). Produsele PET au unul din cele mai mari ritmuri de crestere de pe piata, iar specialistii se asteapta ca in urmatorii ani cresterea sa se mentina. Rompetrol Petrochemicals va profita de acest trend, investind pana la sfarsitul lui 2007 aproximativ 80 de milioane de euro intr-o fabrica de PET.
In acelasi timp, in primavara acestui an compania a incheiat un contract de livrare pe 14 ani cu gigantul american Dow Chemicals. Cantitatea livrata anual va fi de pana la 100.000 de tone, in primii doi ani ai acordului livrarile catre Dow urmand sa fie de 60.000 de tone pe an.
Acest contract va sta la baza planului de dezvoltare a companiei, care isi propune atingerea unei cifre de afaceri de 1 miliard de dolari (circa 835 mil. euro) pana in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO