Burse - Fonduri mutuale

Dobânzile mici au mutat 4 miliarde de lei în fonduri mutuale

Dobânzile mici au mutat 4 miliarde de lei în fonduri...

Autor: Roxana Pricop

12.12.2014, 00:03 430

Fondurile mutuale au atras subscrieri nete record de 4,072 miliarde de lei de la investitori în primele 11 luni ale anului, în conetxtul în care scăderea dobânzilor la depozitele bancare până la sub 3% pe an i-a făcut pe mulţi dintre români să caute alternative de economisire.

Suma atrasă în acest an este peste cele 3,1 miliarde de lei atrase sub forma subscrierilor nete în întreg anul 2013, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. La finalul lunii noiembrie, peste 306.000 de investitori îşi ţineau economiile în fonduri mutuale, cu 30.000 de mai mulţi decât la începutul anului.

În luna noiembrie, fondurile mutuale au atras intrări nete 422 milioane de lei de la investitori, volum superior precedentelor trei luni. Intrările nete sunt calculate ca diferenţă dintre subscrieri (908 mil.lei în noiembrie) şi retragerile din fonduri făcute de investitori. În iulie a fost atins maximul sub­scrierilor cu 566 mil. lei.

Mare parte din sumele atrase de la investitori în acest an au intrat în conturile fondurilor de obligaţiuni şi ale celor cu strategii conservatoare de investiţii, apropiate ca profil de risc cu depozitele bancare. Fondurile de obligaţiuni au câştigat în medie un randament de 5% în intervalul cuprins între noiembrie 2013 şi noiembrie 2014, peste dobânda bancară.

Graţie intrărilor de bani noi, cele 70 de fonduri mutuale locale au ajuns la active nete totale de 17,8 miliarde de lei, cu 37% mai mari decât la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO