Burse - Fonduri mutuale

Investitorii în fonduri mutuale sunt mai bogaţi decât deponenţii la bancă

Investitorii în fonduri mutuale sunt mai bogaţi decât...

Autor: Roxana Pricop

27.11.2014, 00:00 569

Investitorii ţin în medie 54.000 de lei în conturile fondurilor mutuale, de peste şapte ori mai mult decât suma medie economisită de deponenţi la bancă. Valoarea mare a plasamentului mediu scoate la iveală că mulţi dintre investitori sunt per­soane cu averi ridicate şi provin din segmentul clien­ţilor de private banking.

În ultimul an, investiţia medie făcută de un investitor persoană fizică în fondurile mutuale aproape că s-a dublat, până la 54.000 de lei (12.200 de euro), potrivit calculelor ZF, graţie sumelor noi de bani aduse de clienţii fondurilor motivaţi şi de scăderea dobânzilor bancare până la sub 3% pe an. În primele zece luni ale anului, în conturile fondurilor mutuale au intrat peste 3,6 miliarde de lei (818 mil. euro). În iulie 2013, plasamentul mediu făcut de un investitor în fonduri era de 28.000 de lei. Spre comparaţie, valoarea medie a unui depozit bancar deschis de o persoană fizică este de 7.500 de lei. Pe bursă, majoritatea investitorilor mici au în medie 9.000 de lei.

Fondurile mutuale sunt prin definţie un instrument de economisire destinat persoanelor fizice, însă discrepanţa ridicată dintre valoarea medie a unei investiţii şi cea a unui depozit bancar scoate la lumină faptul că fondurile mutuale sunt preferate de români abia după ce aceştia şi-au deschis un depozit bancar şi, având disponibilităţi financiare ridicate, optează pentru o diversificare a plasamentelor. Modul în care funcţionează fondurile mutuale este mai complex în comparaţie cu depozitele bancare. Dobânda este cunoscută de la începutul plasamentului în cazul depozitului, în timp ce la fonduri mutuale investitorul nu primeşte nicio garanţie că va avea un profit. De asemenea, investiţiile în fonduri mutuale nu sunt garantate, spre deosebire de depozitele „acoperite“ în limita unui plafon de 100.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO