Burse - Fonduri mutuale

Dobanzile stau, Bursa creste

31.05.2004, 00:00 15

Piata financiara romaneasca a stat saptamana trecuta sub semnul iminentei scaderii dobanzii de interventie a Bancii Nationale, dobanda care influenteaza decisiv evolutia celorlalte dobanzi de pe piata.
Bancile nu au reactionat insa in nici un fel, iar dobanzile fixe la depozitele pe un an raman mai mari decat cele pentru termene mai scurte, situatie caracteristica unei perioade cu previziuni de stationare a dobanzii pe termen mediu.  Bancile acorda la depozite dobanzi fixe ce pot ajunge la 18%. Ceea ce este insa in crestere este castigul in termeni reali care se poate obtine din aceste depozite in conditiile in care inflatia scade. Inflatia prognozata pentru intreg acest an este de 9%, iar cea pe anul viitor de 6-7%, conditii in care este de asteptat ca in urmatoarele 12 luni preturile sa creasca cu 7-8%.
Dobanzi mai mici ar trebui sa insemne, cel putin teoretic, actiuni mai scumpe la Bursa. Piata bursiera a continuat sa creasca, dar investitorii au fost mai selectivi in alegerea actiunilor pe care le cumpara. Este greu de spus daca posibilul inceput al unui trend descendent al dobanzilor s-a numarat printre motivatiile cumparatorilor, dar cert este ca acestia s-au indreptat spre companiile cu rezultate financiare bune si cunoscute drept platitoare de dividende, cum ar fi SIF-urile sau operatorul portuar Socep Constanta.
Vedeta saptamanii a fost la Bursa SIF Oltenia care a urcat cu nu mai putin de 16%, in timp ce alte SIF-uri au inregistrat chiar scaderi de pret. SIF Oltenia are cel mai mare profit si cel mai mare activ net dintre SIF-uri, dar nu si cel mai mare pret al actiunilor. Dintre fondurile mutuale cel mai mare castig l-a adus si saptamana trecuta un fond de actiuni, Intercapital.
Pe piata valutara moneda europeana s-a apreciat cu 0,25% fata de leu pe parcursul saptamanii, pana peste 40.800 de lei. Aprecierea de aproape 2% a euro fata de dolar pe piata internationala a fost reflectata la Bucuresti de deprecierea dolarului american cu 1,5% pana sub 33.300 de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO