Burse - Fonduri mutuale

Dolarul, numai bun de speculat

17.05.2004, 00:00 12

Cei care credeau ca doar la Bursa se poate realiza un castig de 2% de la o zi la alta s-au inselat, iar dovada a venit chiar saptamana trecuta.
Dolarul a urcat luni in forta castigand 2,2% intr-o singura zi fata de leu. Moneda americana a continuat sa creasca in zilele urmatoare astfel incat a incheiat saptamana la 34.377 lei, adica un plus la 2,7% in cinci zile. Cresterea dolarului la Bucuresti a coincis cu cea de pe pietele internationale unde cotatia euro-dolar a coborat vineri chiar sub nivelul de 1,18. Cu toate acestea, moneda europeana s-a tinut tare la Bucuresti inregistrand o crestere de 0,45% pe parcursul saptamanii pana la 40.516 de lei, nivel inregistrat vineri.
Pe piata de capital, ZF Index care urmareste cele mai importante actiuni tranzactionate la Bursa si pe RASDAQ a atins joi un nou maxim istoric si a incheiat saptamana cu o crestere de 4,7% la 1439,9 de puncte.
Brokerii spun ca desi este destul de probabil ca pe piata sa apara corectii negative ale preturilor in saptamanile urmatoare, investitorii nu ar trebui sa se sperie. "Le recomand clientilor sa pastreze actiunile pentru ca desi ma astept ca piata sa se stabilizeze sau chiar sa apara unele scaderi, pe termen lung tendinta va fi tot una de crestere," spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Intre cele mai lichide actiuni de pe piata, cea mai mare crestere a apartinut saptamana trecuta actiunilor Petrom, care au inregistrat un salt de 11%. De altfel, la inceputul saptamanii pe piata a aparut un raport de analiza al unei banci straine care recomanda cumpararea actiunilor Petrom mizand pe efectele benefice pe care le va avea privatizarea asupra situatiei financiare a companiei. Actiunile societatilor de investitii financiare au evoluat din nou ascendent si s-au apropiat astfel de maximele de la finalul lunii aprilie. SIF-urile "mici" au adus saptamana trecuta cele mai mari castiguri. SIF Moldova si SIF Oltenia au urcat cu cate 6%. Investitorii SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania au avut castiguri de 4-5%, in timp ce actiunile SIF Muntenia au inregistat o crestere si mai mica.
Printre principalele pardante s-au numarat saptamana trecuta actiunile de la Bursa Electronica RASDAQ. Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au coborat cu 2,9%, producatorul de textile Braiconf Braila a coborat cu 1,2%, iar Rompetrol Bucuresti a coborat cu 0,5%.
Cresterea Bursi a impulsionat si finadurile de actiuni, astfel ca titlurile Napoca, fond administrat de Globinvest au urcat cu 2%, iar Intercapital a urcat cu 0,5%. Castigurile saptamanale aduse de fondurile cu profil monetar se situeaza in jurul valorii de 0,3%, nivel apropioat de cel al depozitelor bancare. Pe piata fondurilor a aparut saptamana trecuta o noua varianta de plasament, fondul Orizont, administrat de Certinvest, care va investi preponderent in obligatiuni municipale si corporatiste.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO