Burse - Fonduri mutuale

Dragos Cinca a vandut 6% din Flamingo. Fondurile de investitii, aproape majoritare

Dragos Cinca a vandut 6% din Flamingo. Fondurile de investitii, aproape majoritare

Click pentru imaginea marita

03.04.2007, 19:48 106

Omul de afaceri Dragos Cinca, principalul actionar al retailerului IT&C Flamingo International, si-a redus participatia in cadrul companiei pana la o treime din actiuni, dupa ce a vandut vineri un pachet de 6,3% din companie.
Cinca a ramas cel mai mare actionar al Flamingo, insa in urma tranzactiei compania devine o potentiala candidata pentru o oferta de preluare. Teoretic, un investitor care ar derula o oferta de preluare a Flamingo ar putea prelua controlul Flamingo fara acordul lui Cinca. Pe piata nu au aparut in ultima vreme informatii privind iminenta unei asemenea oferte.
Daca pachetele de actiuni vandute de Cinca au fost preluate de un fond de investitii, fondurile de investitii impreuna cu Bank Austria Creditanstalt detin cel putin 47% din actiunile retailerului.
Cinca a vandut actiunile la 0,37 de lei/actiune, pret similar celui de pe piata, incasand circa 5,8 milioane de euro.
Cinca detinea inainte de aceasta tranzactie circa 40% din Flamingo. El a detinut 61% din actiunile companiei in momentul listarii acesteia la Bursa de Valori, iar participatia sa s-a diminuat in urma fuziunii cu Flanco pana la 40%.
Tranzactia de vineri a reprezentat, conform informatiilor existente pe piata, prima vanzare de actiuni Flamingo derulata de Cinca.
De la listare, mai multi manageri ai companiei impreuna cu care Cinca detinea majoritatea in Adunarea Generala a Actionarilor si-au vandut actiunile pe Bursa. Acestia detineau actiunile inainte de listare, astfel ca investitia in actiuni Flamingo le-a adus castiguri consistente.
Dragos Cinca nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta tranzactiile. Vicepresedintele Flamingo, Dragos Simion, cel care l-a consiliat pe Cinca in privinta listarii pe Bursa a Flamingo, spune ca vanzarea face pate din strategia omului de afaceri de a-si diversifica investitiile.
"L-am sfatuit pe Dragos Cinca sa vanda o parte din actiuni inca de la listare pentru a-si diversifica investitiile. Nu cred ca va mai vinde curand actiuni Flamingo", a declarat pentru ZF Dragos Simion.
El a mai spus ca Dragos Cinca nu are o strategie comuna privind vanzarea actiunilor cu fondul suedez Oresa Ventures. Acesta controleaza un pachet de circa 14% din Flamingo prin intermediul vehiculului de investitii Flanco Holding. Acesta a vandut in primul trimestru un pachet de cira 14% din actiunile companiei, cumparatorul fiind Bank Austria Creditanstalt. Banca a vandut in saptamanile care au urmat o parte din actiunile Flamingo, unul dintre cumparatori fiind fondul estonian Hansa Eastern European Fund, care a ajuns la aproape 7% din companie.
Un alt actionar important al Flamingo este fondul de investitii QVT, care detine, conform informatiilor de pe site-ul Bursei de Valori, putin peste 10% din titluri.
Flamingo analizeaza in prezent posibilitatea listarii pe o bursa externa, posibil cea de la Londra.
"Am avut discutii preliminare cu o banca mare si am primit multe informatii. Am fost curtati pentru emiterea de GDR (certificate care atesta dreptul de proprietate asupra unui pachet de actiuni - n. red.), ni s-a spus ca sunt foarte multi investitori interesati de Romania, insa nu doresc, deocamdata, sa intre pe piata locala de capital", a afirmat Simion, citat de Mediafax.
"Programul de emitere de GDR este in analiza si vom discuta in urmatoarea intalnire a consiliului de administratie al companiei", a adaugat el.
Singura companie romaneasca listata la Londra este compania A&D Pharma, companie din domeniul farmaceutic. A&D Pharma valoreaza circa 400 de milioane de euro, de aproape cinci ori mai mult decat Flamingo, insa lichiditatea titlurilor pe bursa londoneza este destul de redusa.
Flamingo a raportat pentru anul trecut pierderi totale de 15 mil. euro, ca urmare a scaderii pietei de produse electronice, dar si a costurilor aferente preluarii si integrarii retailerului de electrocasnice Flanco. Cifra de afaceri a fost de 153,5 milioane de euro, in scadere cu 12,7% fata de anul precedent. In 2005, Flamingo si Flanco raportasera o cifra de afaceri cumulata de 175,9 milioane de euro si pierderi cumulate de 100.000 de euro.
Actiunile Flamingo au fost ieri la Bursa cele mai tranzactionate titluri de pe piata, cu operatiuni in valoare de peste 4 mil. lei.
La inchidere actiunile au fost cotate la 0,37 lei/actiune, la fel ca la finalul saptamanii anterioare. Compania valoreaza pe Bursa 86 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO