Burse - Fonduri mutuale

Drepturi de alocare si pentru majorarile de capital

26.08.2008, 19:29 46

Companiile cotate pe Bursa de Valori Bucuresti, dar si cele listate pe sisteme alternative de tranzactionare, categorie in care intra si piata RASDAQ, vor putea emite drepturi de alocare aferente actiunilor din operatiunile de majorare de capital.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a reglementat printr-o decizie emisa in buletinul saptamanal modul de emitere a drepturilor de alocare in cazul operatiunilor de modificare a capitalului unei companii listate pe Bursa sau piata RASDAQ derivata din diferite operatiuni in care sunt incluse si divizarile sau fuziunile.
Pana in prezent, drepturile de alocare puteau fi emise numai in cazul ofertelor publice initiale de vanzare de actiuni.
Cu noile reglementari aduse de CNVM, actiunile subscrise in cadrul majorarilor de capital pot fi inlocuite, pe perioada cat acestea sunt suspendate de la tranzactionare, din cauza ca nu sunt inregistrate la Depozitarul Central, cu drepturi de alocare, iar detinatorii acestora pot sa le tranzactioneze in piata in aceasta perioada in acelasi mod in care tranzactioneaza actiuni ale respectivei companii.
Pentru fiecare actiune subscrisa in cadrul unei majorari de capital, subscriitorul va putea primi un drept de alocare.
Decizia vine mai ales in sprijinul companiilor de la Bursa care deruleaza frecvent majorari de capital si ale caror actiuni au fost in ultima perioada ocolite de investitori din cauza ca cei care subscriu in cadrul acestor operatiuni nu pot sa-si vanda actiunile emise o perioada de cateva luni de zile, timp in care titlurile pot sa inregistreze corectii semnificative.
Din aceasta cauza, pe fondul corectiilor din ultimele luni, actiunile companiilor care derulau operatiuni de majorare de capital sau operatiuni de splitare a valorii nominale inregistrau corectii semnificative inainte de data de inregistrare a operatiunii si in perioada revenirii titlurilor la tranzactionare.
Aceasta pentru ca actionarii nu erau dispusi sa participe la asemenea operatiuni pentru a nu se expune riscului de depreciere a acestora pe perioada cat nu puteau sa-si vanda respectivele actiuni. De asemenea, cand titlurile reveneau in piata dupa inregistrarea operatiunii de majorare sau splitare, din cauza ca acestea nu se puteau tranzactiona o perioada de cateva luni de zile, multi se grabeau sa le vanda in piata, de multe ori cu un discount semnificativ fata de preturile anterioare.
Cel mai concludent exemplu in acest sens este cel al Bancii Transilvania, ale carei actiuni au scazut cu 18% in saptamana anterioara inregistrarii majorarii de capital cu gratuite derulata recent de banca.
Aceasta pentru ca investitorii au anticipat o presiune mai mare la vanzare odata cu revenirea acestor titluri la tranzactionare si au coborat pretul din piata in consecinta.
Titlurile Impact Bucuresti (IMP) si Broker Cluj (BRK) s-au depreciat de cateva ori din toamna anului trecut, suferind cele mai drastice corectii de pe Bursa, pe fondul operatiunilor de majorare a capitalului derulate de acestea.
Cele doua companii au fost in aceasta perioada printre cele mai active in ceea ce priveste atragerea de capital de pe Bursa. Chiar si cu noile norme ale CNVM, capcane de acest gen pot sa mai apara in cazul operatiunilor de modificare a valorii nominale a unei actiuni, care implica un proces de durata, timp in care actiunile pot fi suspendate de la tranzactionare cateva luni de zile. Conform normelor CNVM, emiterea drepturilor de alocare in cazul majorarilor de capital trebuie aprobate de catre actionari in adunarile generale ale acestora.
De asemenea, companiile care emit asemenea instrumente trebuie sa intocmeasca, in cazul operatiunilor care necesita prospect simplificat cum este cel de majorare de capital, un raport curent in care sa mentioneze drepturile, obligatiile si riscurile la care se expun investitorii care detin drepturi de alocare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO