Burse - Fonduri mutuale

Dupa o perioada agitata, a venit si o stabilizare

31.01.2005, 00:00 21

Sedinta de stabilizare vineri la Bursa, cand pe o scadere importanta a lichiditatii, piata per ansamblu a inregistrat o variatie pozitiva de 0,2%. Toti cei trei indici bursieri au incheiat saptamana cu aprecieri usoare, BET - FI atingand si un nou maxim istoric.
Lichiditatea in scadere, in conditiile in care tranzactiile derulate pe Bursa in ultima sedinta a saptamanii trecute au insumat 187,6 miliarde de lei (4,9 milioane euro), sub nivelul "obisnuit" de la inceputul acestui an de 10 milioane de euro, este posibil, sa fie cauzata si de intentia investitorilor de a astepta rezultatele financiare pe anul trecut. "Raportarea rezultatelor nu cred ca va aduce insa la cresteri de piata. Cresterea puternica a pietei din ultimele saptamani nu s-a datorat asteptarilor investitorilor privind o imbunatatire semnificativa a rezultatelor, ci dezechilibrului intre cerere si oferta. Cei mai multi dintre investitorii noi au intrat pe piata de capital cautand si alte variante de plasament, vazand ca randamentele din  valute si dobanzi sunt in scadere, in timp ce pe Bursa se poate castiga mai mult. Oricum, majoritatea noilor intrati pe piata, presupunand ca nu mai fac nici un fel de tranzactii intr-o perioada de un an, dupa acest interval de timp, vor fi in castig, dar cu un randament sub cel inregistrat anul trecut cand piata a crescut cu 100%" a comentat Nicolae Ghergus, director executiv la societatea de brokeraj Confident Invest. Analistii de pe piata continua sa sublinieze importanta listarii unor noi emitenti, mai ales a unor companii mari, care sa mai atraga din excesul de cerere, iar ca urmare a unor noi listari, in situatia in care ar veni o corectie mai drastica, efectul acesteia asupra pietei ar fi mai lin.
Cele mai tranzactionate actiuni vineri au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 27,4 miliarde de lei (0,7 milioane de euro). Aceste titluri au castigat 1,5%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 13.300 lei/actiune. Cel mai mult dintre SIF -uri au castigat actiunile SIF Transilvania, care au inregistrat o apreciere de 2,3%. SIF Transilvania a inchis la 13.400 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 10,8 miliarde de lei (0,2 milioane de euro).
Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut 0,8%, pe fondul unor tranzactii de 22,9 miliarde de lei (0,6 milioane de euro). Titlurile Petrom au fost cotate la inchidere la 4.190 lei/actiune, in crestere cu 1%. Transferurile cu aceste actiuni au insumat 13,2 miliarde de lei (0,3 milioane de euro).
Cu exceptia actiunilor BRD, cotate in scadere, titlurile celorlalte banci au inregistrat aprecieri usoare.



Dividend brut de 600 lei la SIF Moldova
SIF Moldova va propune actionarilor distribuirea unui dividend brut de 600 lei/actiune, echivalent unei rate de distribuire din profitul net de aproximativ 68%. Anul trecut,  SIF Moldova a acordat un dividend brut de 494 lei/actiune, corespunzator unei rate de distribuire de 65%.



Piata RASDAQ
Valoarea totala a tranzactiilor de pe Rasdaq a fost, vinerea trecuta, de aproape 54 de miliarde lei (1,43 mil. euro), o mare parte din rulaj datorandu-se insa unui numar restrans de emitenti.
Cele mai importante operatiuni au fost efectuate cu titlurile Asirom, care a realizat si vineri cel mai mare rulaj din piata, de 30,8 miliarde lei (816.000 euro). Cea mai mare parte a actiunilor tranzactionate, 5,4 mil. actiuni, a facut obiectul a doua tranzactii deal, ambele desfasurate la pretul de 5.600 lei/actiune (pretul la care si ieri s-a transferat un pachet mai mare de actiuni Asirom). Cotatia a inchis la nivelul de 5.250 lei/actiune, mai mic cu 0,94% fata de sedinta anterioara.
Actiunile Neptun Campina au atins, vineri, un nou prag, de 500.000 lei/actiune, inregistrand in ultimele sase luni, la nivelul pretului de inchidere,  o crestere de peste 10 ori. Vineri, pe fondul unei lichiditati bune, valoarea totala a tranzactiilor derulate cu titlurile Neptun a depasit 6,3 miliarde lei (167.000 euro), compania realizand cel mai mare rulaj de la Categoria de Baza. In conditiile unui pret la inchidere de 495.000 lei/actiune, cotatia a urcat vineri cu 8,47%, dupa ce joi se apreciase cu 7,8%. Evolutia din ultimul timp a titlurilor Neptun s-a datorat pe de o parte achizitiilor importante efectuate de SSIF Broker Cluj dar si rezultatelor financiare pozitive ale societatii. "Neptun Campina este printre putinele societati bune de pe Rasdaq, evolutia actiunilor datorandu-se rezultatelor financiare pozitive cat si majorarii de capital social anuntate", a declarat Dan Podariu, broker la Confident Invest.
Braiconf Braila a fost cea mai tranzactionata companie de la prima categorie, realizand un rulaj de 3,5 miliarde lei (93.000 euro). Vineri, cotatia a atins maximul (88.500 lei/actiune) inca de la inceputul sedintei, dupa care a intervenit o corectie negativa, in urma unui ordin mai mare de vanzare. In conditiile unui pret la inchidere de 86.000 lei/actiune, titlurile producatorului de textile au inregistrat o crestere de 1,18%.
In atentia investitorilor s-a aflat din nou Confectii Vaslui, tranzactiile cu titlurile acestei societati insumand aproape 3 miliarde de lei (80.000 euro). Cotatia a continuat trendul de crestere din sedinta anterioara, inchizand la nivelul de 5.400 lei/actiune, mai mare cu 4,85% fata de sedinta precedenta.
Dupa ce joi, un pachet de 10% din actiunile Biofarm Bucuresti au fost achizitionate de SIF Oltenia, producatorul de medicamente a realizat vineri un rulaj de aproape 2,7 miliarde lei (72.000 euro) iar cotatia a urcat cu 10,85%, in conditiile unui pret la inchidere de 5.400 lei/actiune.
Incepand de azi se va relua tranzactionarea grupului de 54 de societati, suspendate pana acum in vederea transferului lor de pe platforma Horizon pe sistemul ARENA.
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO