Burse - Fonduri mutuale

East Capital aduce fonduri mutuale straine

23.01.2007, 18:25 18

Compania suedeza de administrare a fondurilor de investitii East Capital, activa ca investitor pe piata de capital de la Bucuresti, cu East Capital Eastern European Fund si East Capital Balkan Fund, se pregateste sa vanda si investitorilor romani titluri de participare la fondurile pe care le administreaza.
Suedezii ar fi primii administratori de fonduri din Uniunea Europeana care intra pe piata romaneasca cu fondurile pe care le administreaza. Odata cu aderarea Romaniei la UE, administratorii de fonduri din UE nu mai au nevoie de autorizarea CNVM pentru a vinde produsele de investitii pe piata autohtona, fiind necesara o simpla notificare.
East Capital este una dintre primele societati de administrare a fondurilor din vestul Europei care a mizat pe cresterea pietelor est-europene. Suedezii intentioneaza sa isi dubleze investitiile de pe piata romaneasca anul acesta, pana la valoarea de 200 mil. euro.
Pe 31 ianuarie East Capital va lansa la Luxembourg o societate de investitii cu capital variabil (SICAV) care va fi compusa din doua compartimente: East Capital Russian Fund si East European Convergence Fund. Aceasta va actiona asemenea "unei unelte pan-europene de distribuire a fondurilor administrate de East Capital", potrivit lui Bogdan Popescu, director de distributie in cadrul East Capital din Franta.
Peter Hakansson, presedintele East Capital, nu a mentionat o data exacta, conditionand lansarea fondurilor pe piata romaneasca.
Pe de alta parte, din punctul de vedere al oportunitatilor, Hakansson spune ca desi actiunile romanesti sunt cam scumpe, iar piata este limitata, exista in continuare potential pentru cresterea investitiilor straine.
"Desi piata de capital din Romania are dimensiuni reduse si preturile actiunilor sunt destul de ridicate, exista potential. Consider ca in urmatorii cinci ani volumul investitiilor straine va creste considerabil, intrand pe piata romaneasca investitori polonezi si din sud-estul Europei. Eliminarea limitei maximale de 1% impuse de stat in detinerea SIF-urilor, precum si listarea Fondului Proprietatea, ar duce la o imbunatatire vizibila a pietei de capital din Romania", a adaugat Peter.
In ceea ce priveste evolutia pietei de capital din Romania, reprezentantii East Capital estimeaza o dublare a capitalizarii in urmatorii ani, in contextul cresterii numarului de clienti, atat investitori cat si companii listate.
Prin investitiile de tip private equity (in companii nelistate) ale East Capital, suedezii se vor concentra asupra companiilor din sectorul de retail, servicii financiare si bunuri de consum. Pentru un singur proiect vor fi investiti circa 10 milioane de euro, prima investitie de acest gen urmand a fi facuta pana la sfarstiul acestui an, a spus Bogdan Popescu. Un alt sector de activitate atractiv prin potentialul de care dispune Romania este turismul. "Estonia este campionul est-european la categoria performante economice, acest lucru datorandu-se, in principal, investitiilor care au fost facute in turism. Performantele estoniene sunt un exemplu bun de urmat pentru Romania," a declarat pentru ZF Peter Hakansson.
In Romania, principalul sectorul de investitii al East Capital este cel petrolier (40%), East Capital intentionand sa cumpere mai multe actiuni la Petrom, urmeaza SIF-urile cu 27,9% si cel imobiliar cu 27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO