Burse - Fonduri mutuale

Efectul de panica in randul investitorilor loveste cotatiile BVB

06.03.2007, 18:01 17

Bursa de Valori Bucuresti a avut ieri cea mai serioasa scadere din acest an, indicii bursieri inregistrand caderi puternice, BET pierzand peste 5%, iar BET-FI aproape 7%. Lichiditatea a urcat putin peste pragul de 30 de milioane de euro, dubla fata de cea inregistrata intr-o sedinta obisnuita.
Cele mai tranzactionate titluri au ramas cele al societatilor de investitii financiare si blue-chips-urile care, indiferent de situatia indicatorilor financiari de evaluare, au inregistrat corectii importante.
Brokerii spun ca scaderea accentuata nu se poate explica prin schimbarile la nivelul emitentilor, ci printr-o panica generala in randul investitorilor. Ei sunt de parere ca panica de pe Bursa romaneasca este cauzata de contextul international.
Dupa o cadere putenica inregistrata martea trecuta de bursa americana, care s-a tradus miercuri intr-o corectie si pe Bursa de la noi, pietele internationale au deschis saptamana aceasta din nou pe rosu. Ieri, la ora cand bursa de la noi se inchidea, pe pietele internationale se inregistrau scaderi generale cuprinse intre 1 si 2%, cele emergente avand si cele mai importante corectii. Bursa de la Moscova inregistra o scadere de 5%.
"Daca luam in calcul lichiditatea peste medie, se poate spune ca au vandut atat investitorii mici, cat si unii mai mari. Vanzatorii au fost cuprinsi de o panica generala, ca urmare a situatiei pietelor internationale. Scaderea actuala nu se poate explica prin situatia emitentilor sau alte elemente din mediul economic sau politic romanesc, ci poate printr-un efect psihologic", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.
Indicele BET-FI a cazut ieri cu 6,78%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de circa 17,97 mil. euro (60,97 mil. lei), peste 59% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece titluri in functie de lichiditate si capitalizare, a cazut ieri cu 5,19% pe seama unei valori a tranzactiilor de 30,36 mil. euro (103 milioane de lei).
"Noi recomandam clientilor pozitii de hold sau cumpara short. Nu putem sti exact cand isi va reveni piata. Este posibil ca piata sa isi revina la fel de brusc cum a scazut, dar daca investitorii straini vor intra la vanzare, corectia poate continua. Nu recomandam insa vanzarea pe panica", spune Nilas.

Actiunile SIF Moldova au pierdut ieri 6,47%, titlurile societatii aflandu-se pe locul al doilea in preferintele investitorilor, cu o lichiditate de 5,16 mil. euro (17,5 mil. lei). Dupa caderea de saptamana trecuta in care SIF-urile au pierdut peste 10%, noua scadere generala de 7% a dus pierderile investitorilor pe aceste titluri la circa 20% fata de inceputul anului. "Normal ar trebuie sa se vanda pe scaderea pietei si sa se cumpere atunci cand incepe sa urce, dar acest lucru nu este posibil pe o piata cu o lichiditate asa scazuta si volatilitate ridicata", spune Rares Nilas. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,6 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri 5,56 %. Valoarea totala a trazactiilor cu aceste titluri s-a ridicat ieri la 3,40 mil. euro (11,54 mil. lei), actiunile aflandu-se pe locul al treilea in topul celor mai tranzactionate titluri. Actiunile bancii au inregistrat anul acesta un maxim de 1,14 lei/actiune, saptamana trecuta dupa ce a revenit la tranzactionare dupa trei sedinte in care au fost suspendate. Actiunile bancii au o evolutie similara cu cea a celeilalte companii din domeniul bancar, BRD. Acestea au pierdut si ieri 5,21% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 2,68 mil. euro (9,12 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Banca Transilvania s-a perfectat la un pret de 1,02 lei/actiune.

Titlurile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au pierdut ieri 5%, intr-o zi in care majoritatea actiunilor listate la bursa au inregistrat scaderi serioase. Tranzactiile cu actiunile companiei s-au ridicat la o valoare de 57.600 de euro (195.400 de lei). Conducerea Oltchim a anuntat saptamana trecuta ca structura capitalului social al societatii, in care statul este actionar majoritar cu o detinere de 95,73%, ramane neschimbata. "La Oltchim este o situatie mai speciala. Se pregateste o vanzare a companiei in care statul si-ar putea vinde participatia la combinat", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Actiunile producatorului de dulciuri Kandia-Excelent au scazut ieri cu 6,4%, pe fondul unei lichiditati de 29.600 de euro (100.500 de lei). Evolutia negativa a actiunilor vine dupa ce saptamana trecuta acestea au urcat cu 13,90%. "In piata s-a vandut puternic pe panica. Investitorii care au cedat si au vandut direct la pretul pietei au coborat cotatiile la niveluri la care nici nu visau cumparatorii. In continuare cererea de actiuni nu se face simtita. Exista in schimb o puternica presiune la vanzare. De durata acesteia va depinde durata corectiei", spune Rares Nilas. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,61 lei/actiune.

Tilturile companiei Condmag Brasov au pierdut ieri 7,3%, fiind cele mai tranzactionate titluri de pe piata regular a RASDAQ, cu o valoare a tranzactiilor de 0,33 mil. euro (aproximativ 1,13 mil. lei). "Oscilatiile de pe RASDAQ sunt unele obisnuite pe aceasta piata, avand in vedere lichiditatea scazuta", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Indicele RASDAQ-C a pierdut ieri 2,5%, iar valoarea tranzactiilor desfasurate pe aceasta piata a fost de circa 3 mil. euro (10,37 mill. lei). Compania este in prezent in plin proces de listare la categoria I a Bursei. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,27 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO