Burse - Fonduri mutuale

Electrica mai stă două luni cu 2 mld. lei în conturi

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

29.04.2015, 00:07 766

Planul de investiţii pentru 2015 i-a fost respins de acţionarul principal, Ministerul Energiei.

Grupul de distribuţie a energiei Electrica (simbol bursier EL) va întârzia două luni cu programul de modernizare a reţelelor după ce planul de investiţii pentru 2015 i-a fost respins de acţionarul principal, Ministerul Energiei.

Planul prevedea ca grupul Electrica să investească 671 milioane de lei anul acesta, din care 595 milioane de lei să meargă în reţeaua de distribuţie a energiei. Ministerul, care deţine 48,7% din acţiunile Electrica, a respins propunerea, solicitând o peri­oadă suplimentară pentru clarificări, dar şi corelarea programului de investiţii cu angajamentul din prospectul de listare, care prevedea cheltuieli de capital de 1,4 miliarde de lei în 2015.

Votul negativ al acţionarului principal înseamnă că Elec­trica va trebui să propună un nou buget de investiţii la urmă­toa­rea adunare generală, dar aceasta nu se va putea ţine decât peste minimul legal de 30 de zile, plus 15 zile deoarece compania este listată şi la Londra şi printre acţionari se numără şi investitori de peste ocean. Investiţiile în infrastructură sunt unul dintre elementele luate în calcul de autoritatea de reglementare la stabilirea ratei profitului monopolurilor naturale din distribuţia şi transportul de energie şi gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO