Burse - Fonduri mutuale

​Electrica, profit mai mare cu 9% la 466 mil. lei. Veniturile, plus 0,7% la 4 mld. lei

​Electrica, profit mai mare cu 9% la 466 mil. lei....

Autor: Liviu Popescu

16.11.2016, 11:16 341

Electrica (EL), cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din România, a avut la nouă luni profit net de 466 mil. lei, mai mare cu 9% faţă de ianuarie-septembrie 2015, în timp ce veniturile au urcat cu 0,7% la 4 mld. lei. 

EBITDA (câştig înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare) a fost de 557 mil. lei, mai mare cu 9,7% faţă de primele trei trimestre din 2015. 

“Veniturile au crescut cu 28 mil. lei sau 0,7%, în principal pe fondul evoluţiei veniturilor externe (din afara Grupului), în creştere cu 35 mil. lei în segmentul de distribuţie care au compensat scăderea cu 10 mil. lei a segmentului de furnizare”, menţionează Electrica, companie cu 4,7 mld. lei capitalizare.

Profitul net a crescut cu 38 mil. lei sau cu 8,9%, datorită îmbunătăţirii performanţei pe ansamblu, în pofida descreşterii rezultatului financiar cu 10 mil. lei sau cu 42,7%, şi a creşterii cheltuielii cu impozitul pe profit cu 11 mil. lei sau cu 12%.

Evoluţia segmentului de furnizare este rezultatul scăderii cu 6,9% a preţului mediu de vânzare, care nu a putut fi integral contrabalansată de creşterea cu 6,3% a cantităţii furnizate pe piata de retail, comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Rezultatele segmentului de distribuţie sunt mai mici faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului trecut ca efect al scăderii tarifelor de distribuţie, scădere ce a fost parţial compensată de creşterea cu 2,1% a cantităţii distribuite (în special datorită EDTN şi EDTS).

Profitul operaţional (EBIT) al Grupului a crescut cu 59,6 mil. lei sau cu 12%, superior trend-ului EBIDTA, deoarece a fost doar uşor impactat de creşterea deprecierii şi a amortizării cu 15,6 mil. lei sau 5,9% (datorită creşterii punerilor în funcţiune a investiţiilor) şi de scăderea pierderilor din deprecierea imobilizărilor corporale cu 1,4 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO