Burse - Fonduri mutuale

Electromagnetica, profit de 1,6 mil. euro la trei luni

Electromagnetica, profit de 1,6 mil. euro la trei luni
14.06.2009, 17:57 89

Electromagnetica Bucuresti (ELMA), societate care se ocupa cu productia de instrumente si dispozitive electrice, precum si cu productia si tradingul de energie electrica, a inregistrat in primul trimestru din 2009 afaceri cu aproape 20% mai mari fata de perioada similara din anul precedent, de 101,6 mil. lei (23,8 mil. euro).

In ciuda avansului cunoscut de cifra de afaceri, compania a realizat in primele trei luni din an un profit cu 25,2% sub nivelul din perioada ianuarie - martie 2008, de 6,9 mil. lei (1,6 mil. euro).
"Electromagnetica s-a incadrat prevederile bugetare pentru primul trimestru din 2009, la nivelul cifrei de afaceri si al profitului. Cu toate acestea, bugetul pe anul 2009 se poate modifica, daca va fi cazul, in functie de rezultatele de la 6 sau 9 luni si de tendintele pe perioadele urmatoare ale anului 2009, dar cu aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor", spune Ilie Frasineanu, directorul economic al Electromagnetica.
In bugetul anului 2009 aprobat de AGA se prevede o reducere a cifrei de afaceri cu 8,1%, iar a profitului cu 49,5%, fata de anul trecut. Anul trecut, Electromagnetica a inregistrat afaceri de 370 mil. lei, in crestere cu 32%, si un profit net de aproape 19 mil. lei, in urcare cu 24%.
"Avand in vedere impredictibilitatea pietelor este greu de apreciat evolutia rezultatelor pana la finele anului", adauga Frasineanu.
Conform directorului economic, productia de aparate si echipamente electrice este destinata in principal CFR, Electrica si sectorului auto, atat pe plan intern, cat si extern. In primele patru luni din acest an, 33,8% din productia societatii a fost reprezentata de exporturi.
In ciuda problemelor inregistrate de majoritatea sectoarelor din industrie in ultimul an, Electromagnetica este una dintre putinele societati care au cunoscut o crestere a numarului de clienti si de contracte fata de anul trecut. Cu toate acestea, directorul economic specifica faptul ca se solicita in permanenta ajustari cantitative si de pret, scaderile cele mai accentuate fiind cunoscute de productia destinata pietei auto, care este la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut. Comenzile si contractele de productie nu acopera in momentul de fata capacitatile existente de productie, in special in domeniul auto si al echipamentelor de energie electrica.
Pe langa productia de echipamente, Electromagnetica se ocupa si cu productia si tradingul de energie electrica, dupa ce a achizitionat in judetul Suceava microcentrale de la Hidroelectrica. In 2008, societatea a inregistrat o cota de piata de 2,7% din furnizarea de energie electrica, in vreme ce cota de piata din domeniul microcentralelor, cu o putere mai mica de 10 MWh, s-a ridicat la 8%. Din planul de investitii de 7,7 mil. euro aprobat pentru anul curent, 5 mil. euro sunt destinati executarii si punerii in functiune a unei noi microhidrocentrale pentru productia de energie electrica regenerabila pe raul Brodina, afluent al raului Suceava.
Conform acestuia, societatea a utilizat in general sursele proprii pentru investitii, insa pentru anul 2009 se va apela fie la credite, fie la valorificarea unor terenuri cumparate in acest sens.
Compania este controlata de Asociatia Salariatilor (PAS), care mai detine circa 33% din actiuni, dupa ce o serie de salariati s-au desprins din PAS. SIF Oltenia detine circa 10% din actiuni. Actiunile ELMA au crescut vineri cu 15%, la 0,379 lei, capitalizarea companiei ridicandu-se la 30,6 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO