Burse - Fonduri mutuale

Emotii pe Bursa: Va mai continua scaderea?

30.07.2007, 18:19 11

"Daca America (bursa din SUA) a inchis vineri pe minus inseamna ca si piata de la noi deschide maine (azi - n.red.) in scadere", spunea ieri directorul uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj de la Bursa de Valori (BVB).
Toti investitorii se intreaba cum va evolua Bursa saptamana viitoare, dupa scaderea abrupta de saptamana trecuta, in timp ce brokerii spun ca raspunsul vine de pe pietele externe.
Bursa de la Bucuresti a aratat inca o data saptamana trecuta ca este tot mai corelata cu evenimentele de pe piata internationala, mai ales cand vine vorba de corectii. In ultimele trei sedinte de tranzactionare ale saptamanii trecute, BVB (inclusiv piata RASDAQ) a pierdut circa 3,2 miliarde de euro din capitalizare, iar indicii bursieri au pierdut intre 7% si 10% fata de maximele atinse in sedinta de marti.
Corectia destul de abrupta a venit in contextul in care toate pietele de capital, din America si Europa au inregistrat scaderi semnificative in ultima saptamana pe fondul stirilor preponderent negative in legatura cu evolutia economiei americane.
Vineri, de exemplu, indicii BVB au pierdut circa 2,7%, dupa ce cu o zi inainte pietele americane si cele vest-europene inregistrasera corectii de circa 1-2%.
Ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii a fost marcata de noi scaderi pe pietele internationale, insa de aceasta data mai reduse, de pana la 1%. Potrivit unui studiu realizat de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, pietele din jur, dar si cele mai indepartate, cum este piata americana, pot da semnale impotante investitorilor privind evolutia pietei, nivelul de corelare fiind tot mai ridicat.
"Coeficientul de corelatie calculat intre cele doua piete (romaneasca si americana) este de +0,85 - o valoare care arata o corelatie foarte stransa. Pe langa corelatie, consider ca exista si cauzalitate in relatia dintre cele doua piete; desigur, este vorba de faptul ca evolutiile de pe piata americana le determina pe cele de pe piata romaneasca, si nu invers", arata Pasol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO