Burse - Fonduri mutuale

Erste ar putea aduce tranzactii de 1 mil. euro pe zi la BVB

29.01.2008, 19:52 17

Listarea la Bursa de Valori Bucuresti a Erste Bank, considerata drept cel mai important eveniment de pe piata de capital din acest an, nu va aduce probabil o crestere spectaculoasa a lichiditatii de pe piata de la Bucuresti, desi Erste va deveni cea mai mare companie listata pe piata locala din punctul de vedere al capitalizarii. Cel putin asta arata comparatia cu alte companii care s-au listat recent.
Banca austriaca a publicat ieri un document de prezentare in vederea listarii actiunilor pe piata de la Bucuresti, decizia privind listarea urmand sa fie luata miercuri, potrivit lui Rares Nilas, membru in comitetul Bursei, citat de Mediafax. Data vehiculata pe piata privind inceperea tranzactionarii este 14 februarie, insa aceasta nu a fost confirmata de reprezentantii Bursei de Valori.
Salariatii BCR, care reprezinta cvasi-totalitatea actionarilor care vor vinde actiuni Erste la Bursa din Bucuresti, detin, conform ultimelor informatii disponibile, pachete de 1,3% din capitalul bancii, in valoare de 150 de milioane de euro.
Companiile locale care s-au listat pe Bursa in ultimii ani, cu o structura dispersata a actionariatului, asemenea pachetului Erste detinut de salariatii BCR, dar fara "cuponari" in actionariat, cum sunt Transelectrica, Broker sau Vrancart, au inregistrat in ultimele 12 luni valori ale tranzactiilor cuprinse intre 130% si 70% din valoarea actiunilor tranzactionabile.
Daca Erste va avea la Bucuresti aceeasi lichiditate a free-float-ului cu media celor trei companii, valoarea anuala a tranzactiilor s-ar putea situa in jurul a 165 mil. euro, adica circa 700.000 de euro pe zi. La Viena valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni Erste depaseste cu putin 30 mil. euro.
Cea mai lichida societate de pe Bursa in prezent, SIF Oltenia, inregistreaza o medie zilnica a tranzactiilor de 2 mil. euro.
La finele lui 2006, cand actiunile Erste au fost distribuite la schimb cu actiunile BCR, pachetul valora circa 240 mil. euro, cu circa 90 mil. euro mai putin decat in prezent. Listarea se va realiza fara oferta publica.
Erste are o capitalizare bursiera totala de 11,3 miliarde de euro, dupa ce a pierdut din valoare 40% in ultimele trei luni pe fondul turbulentelor financiare de pe pietele internationale. Doar ieri actiunile Erste au pierdut circa 6%, tranzactionandu-se in cursul dupa-amiezii la 36,2 euro/actiune.
Pe alta parte, lichiditatea titlurilor Erste ar putea fi impulsionata de posibilitatea de arbitraj cu pietele din Viena si Praga, unde mai sunt listate actiunile Erste.
In plus, pe piata actiunilor Erste vor putea actiona in premiera pentru piata locala market-makeri - operatori care vor afisa simultan cotatii de cumparare si de vanzare cu scopul de a asigura lichiditatea titlurilor.
Spre deosebire de piata din Viena, unde actiunile Erste sunt tranzactionate in euro, pe piata de la Bucuresti tranzactiile se vor realiza in lei, ceea ce inseamna ca investitorii vor tine cont si de fluctuatiile cursului de schimb atunci cand vor tranzactiona.
Erste va trebui sa listeze la Bursa din Bucuresti si actiunile BCR, conform contractului de privatizare a bancii. Reprezentantii Erste au dat insa de inteles ca asteapta sa vada ce vor face SIF-urile cu pachetele de actiuni detinute la BCR inainte de a incepe acest proces.
Erste a raportat, pentru primele noua luni din 2007, un profit net dupa plata intereselor minoritare de 837,9 milioane de euro, mai mare cu 27,9% fata de perioada similara din 2006, iar valoarea totala a activelor detinute de grup a crescut cu 10,4% fata de finele anului 2006, la 200,6 miliarde de euro.
Profitul operational obtinut de grup in perioada ianuarie-septembrie a fost de 4,5 miliarde de euro, in crestere cu 28,8% comparativ cu primele noua luni ale anului trecut.
Conform Erste, BCR a avut la noua luni din 2007 un profit brut de 296 milioane euro si un profit net dupa plata intereselor minoritare de 166,4 milioane euro.
BCR a realizat, in primele noua luni, un profit net consolidat dupa plata intereselor minoritare de 725,8 milioane lei (219,6 milioane euro), in crestere cu 21,2%, in timp ce activele au avansat cu 16,4%, la 55,2 miliarde lei (16,5 miliarde euro).
Profitul inainte de impozitare a crescut cu 19,2%, de la 733,2 milioane lei (206,6 milioane euro) la 874,2 milioane lei (264,6 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO