Burse - Fonduri mutuale

Erste Bank a luat in vizor piata de la Bucuresti

Erste Bank a luat in vizor piata de la Bucuresti
01.06.2007, 18:35 16

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR Bucuresti, a publicat ieri primele rapoarte de analiza privind piata romaneasca de capital, semnaland din nou ca vrea sa isi intareasca pozitia pe piata romaneasca de brokeraj.
In prezent, Erste activeaza pe piata de brokeraj prin BCR Securities, filiala a BCR. BCR a primit insa in urma cu o saptamana avizul CNVM pentru a activa pe piata de capital inclusiv in ringul Bursei, dar nu a inceput inca astfel de operatiuni.
Rapoartele, desi cu antetul Erste Bank, au fost elaborate in cadrul BCR, spun surse din piata de capital.
Analistii Erste cred ca actiunile locale se vor tranzactiona in continuare pe baza perspectivelor de crestere ale companiilor si nu pe baza situatiilor actuale ale acestora, ceea ce va face ca piata sa "satisfaca asteptarile investitorilor", spun ei, desi majoritatea actiunilor listate pe piata romaneasca pot parea scumpe atunci cand sunt comparate cu alte piete,
"Cresterea interesului pe plan international, impreuna cu sperata crestere a lichiditatii locale ar trebui sa contribuie la evolutii pozitive si de durata pe piata", se precizeaza in raportul de analiza.
Erste Bank vede in continuare potential de crestere intre companiile mici - vedetele din ultimul an -, dar analistii sai spun ca unele dintre acestea au ajuns sa fie supraevaluate pe fondul cresterilor generate de asteptarile investitorilor.
"Intre aceste companii listate pe Bursa si RASDAQ, care nu pun in prim-plan interesele investitorilor, sunt cateva care cel putin indeplinesc cateva cerinte minime pentru a justifica o viitoare investitie (Compa Sibiu, Santierul Naval Orsova, Comvex)", precizeaza raportul.
Analistii Erste apreciaza in raport ca Bursa de Valori Bucuresti ar putea deveni in 2008 una dintre cele mai atractive piete de capital din Europa Centrala si de Est, odata cu listarea Fondului Proprietatea si aparitia fondurilor de pensii, evenimente dependente de evolutiile politice. In afara de raportul de tara, Erste a mai publicat ieri un raport privind actiunile Petrom si unul privind compania farmaceutica A&D Pharma, listate la Bursa din Londra, dar cu activitati in Romania.
Analistii Erste - BCR arata ca vanzarea prin oferta publica a unei participatii de 20% din Fondul Proprietatea va creste lichiditatea BVB cu 800 de milioane de lei, intr-o piata in care free-float-ul reprezinta un procent foarte mic comparativ cu nivelul capitalizarii.
Potrivit raportului, cele mai interesante 15 companii, selectate dupa criterii Erste, detin 76,2% din totalul capitalizarii BVB (inclusiv RASDAQ), iar free-float-ul (4,3 miliarde de euro) reprezinta doar 25% din capitalizarea totala a acestor emitenti (18,7 miliarde de euro).
"Totusi, sosirea la cota bursei a acestui vehicul de investitii sta sub semnul intrebarii, Fondul Proprietatea fiind un important subiect de disputa intre partidele politice. De asemenea, viitorul pietei de capital romanesti va depinde de listarea unor importante companii de utilitati precum Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Singura oferta publica initiala certa va fi lansata de Transgaz, acest eveniment fiind de asteptat sa aiba loc cel mai probabil in primul trimestru din 2008", se mai arata in sinteza.
Analistii considera ca evaluarea companiilor de la BVB este ridicata, nivelul indicatorului PER (valoarea de piata raportata la venitul adus de o actiune) estimat pentru 2007 la nivelul general al pietei fiind in jur de 20.
"Majoritatea scenariilor pozitive sunt deja incorporate in preturile de tranzactionare, ritmurile de crestere ale companiilor trebuind sa confirme previziunile optimiste. Totusi, estimarile indica un nivel general al indicatorului PER pentru 2008 de aproximativ 16 si, tinand seama de intregul context al pietei romanesti, ramanem increzatori ca scenariul nostru de crestere se va mentine", se precizeaza in raport.


Petrom: "In lupta cu restructurarea"
Erste Bank recomanda "acumularea" actiunilor Petrom, vazand un "pret tinta" de 0,6080 lei/actiune, lansarea raportului putand fi cauza cresterii de ieri a actiunilor la Bursa de Valori. Actiunile Petrom au crescut ieri cu 2%, la 0,5200 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii de circa 6,5 milioane de euro. Raportul Erste este datat 29 mai, in conditiile in care cu o zi inainte au aparut pe piata primele informatii privind inchiderea rafinariei Arpechim, din cauza unor probleme legate de protectia mediului. De aceea nu este clar daca concluziile analistilor de la Erste au tinut cont si de acest eveniment. Erste apreciaza ca principalul motor al pretului actiunilor va fi cresterea pretului gazelor pe piata interna, aflate sub cele de pe pietele internationale, in timp ce principalul risc pentru companie si implicit pentru rezultatele acesteia este aprecierea leului pe piata valutara, in conditiile in care produsele petroliere se negociaza in euro. Numarul actiunile tranzactionabile pe Bursa ale Petrom ar putea creste datorita vanzarii catre salariati a pachetului de 8% din Petrom, ceea ce, apreciaza analistii Erste, ar putea fi o oportunitate pentru investitori sa achizitioneze pachete de actiuni. Desi este cea mai mare companie de la Bursa, Petrom a pierdut primul loc in topul tranzactiilor, in principal din cauza concentrarii pachetelor de actiuni. Pretul estimat de Erste a fost calculat pe baza previziunilor analistilor privind cash-flow-ul companiei si a comparatiei cu companii cu un domeniu de activitate asemanator.

A&D Pharma - afaceri de 1,2 mld. euro in 2012
Vanzarile A&D Pharma, cea mai mare companie cu activitati de retail si distributie de medicamente din Romania, ar putea atinge 1,16 mld. euro pana in 2012, potrivit estimarilor analistilor Erste Bank. "Estimam ca A&D Pharma va inregistra un profit net de 24,3 milioane de euro la vanzari de 440,1 milioane de euro pentru 2007", se arata in raportul Erste. In aceste conditii, profitul net al A&D Pharma ar putea sa atinga 42,2 mil. euro in 2009. Vanzarile pe segmentul de distributie al A&D Pharma ar putea atinge 1,031 mld. euro pana in 2012, in timp ce pe retail afacerile s-ar putea apropia de 300 mil. euro. Potrivit estimarilor Erste, numarul de unitati operate de Sensiblu, divizia de retail a A&D Pharma, ar urma sa atinga 370 in 2012. "Experienta pe care compania a acumulat-o in dezvoltarea unui model integrat de afaceri, distributie-retail, poate fi exportat cu succes in statele din regiune cu conditii similare, precum Moldova, Bulgaria si Serbia, unde compania este interesata de achizitii in urmatoarea perioada. De asemenea, fragmentarea pietei romanesti ofera in continuare posibilitati de consolidare", se mai arata in raportul Erste. Echipa de conducere a A&D Pharma este formata din sapte directori non-executivi (din care fac parte si cei patru membrii fondatori) si patru directori executivi. Fondatorii companiei, Walid Abboud, Roger Akoury, Michel Eid si Ludovic Robert, s-au implicat activ in conducerea grupului din 1994 pana in 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO