Burse - Fonduri mutuale

Erste dă „buy” pe acţiunile Biofarm, companie ale cărei afaceri au prosperat pe timp de criză

Erste dă „buy” pe acţiunile Biofarm, companie ale cărei afaceri au prosperat pe timp de criză
29.06.2010, 23:32 70

Anterior, Erste avea o recomandare de "păstrare" a acţiunilorBiofarm cu un preţ ţintă de 0,21 lei/acţiune. "În ciuda mediuluifoarte nefavorabil, Biofarm a reuşit să-şi majoreze afacerile dinprimul trimestru cu 21%, până la 22,6 milioane de lei, iar profituldin exploatare a crescut cu 39% faţă de acelaşi interval din 2009,la 7,5 milioane de lei. Ne aşteptăm la o evoluţie similară întrimestrul al doilea, urmată de o încetinire a creşterii în specialîn ultimele trei luni ale anului când criza va afecta piaţafarmaceutică, mai cu seamă din punctul de vedere al întârzieriiplăţilor, fenomen care ar putea să se accentueze", spun analiştiiErste.

Dacă estimările Erste se vor adeveri, Biofarm va înregistra anulacesta cel mai mare avans al afacerilor din ultimii cinci ani,respectiv de 18%, până la 79 milioane de lei, iar profitulcompaniei din activitatea de bază este de aşteptat să se majoreze cu 21%, la 16,7 milioane delei.

Potrivit Erste, Biofarm este unul dintre puţinii producătoricare nu şi-au majorat preţurile anul acesta, fapt pentru carecompania are un avantaj competitiv faţă de alţi jucători de pepiaţă şi creează premisele majorării cotei de piaţă, spunaceştia.

Mai mult, Biofarm a început să vândă suplimente nutritive însupermarketuri, lucru care va contribui la reducerea presiuniiasupra lichidităţii companiei, datorită perioadei mai scurte derecuperare a creanţelor prin acest canal de distribuţie, faţă deplăţile de la stat, care pot să ajungă şi la 300 de zile.

Potrivit raportului Erste, vânzările companiei prinsupermarketuri au deja o pondere de 5% în totalul acestora, iarconducerea intenţionează să o majoreze la 20% în următorul an.

Analiştii mizează şi pe planurile Biofarm de extindereîn regiune

Planurile de viitor ale Biofarm includ şi achiziţia unuiproducător mai mic din regiune.

"Biofarm nu a renunţat la planurile de achiziţie a unei micicompanii farmaceutice, de preferat situată în ţările vecine. Prinacest pas, compania şi-ar consolida vânzările la export, care înprezent au o pondere de doar 5% din vânzări", spun analiştiiErste.

Biofarm analizează încă de acum doi ani companii din regiunepentru o eventuală achiziţie, însă o mare parte din banii destinaţiachiziţiei au fost pierduţi de companie pe Bursă, după ce acumpărat acţiuni, în principal SIF, în anul 2007 şi prima parte din2008, în valoare de circa 40,6 mil. lei, care mai apoi auînregistrat o scădere puternică.

Acţiunile SIF cumpărate de Biofarm cu 35,4 milioane de lei maivalorează astăzi 9,5 milioane de lei, politica companiei fiind unade aşteptare până când valoarea portofoliului va reveni la niveluricel puţin apropiate de cel din momentul achiziţiei.

Compania a reuşit în schimb să-şi menţină pe timp de criză niştemarje de profit ridicate, fapt pentru care în prezent se bucură dinnou de o poziţie de cash puternică.

Pentru perioada 2010-2014, analiştii Erste se aşteaptă caafacerile Biofarm să urce la o medie de 10% pe an, scenariu pecare-l consideră conservator dată fiind abilitatea companiei dea-şi majora cota de piaţă pe timp de criză.

Producătorul de medicamente are o expunere mai mică decât altecompanii, cum ar fi Antibiotice Iaşi (ATB), pe segmentulmedicamentelor destinate sectorului public, astfel că este maipuţin afectată de întârzierile la plată din sistem.

Totuşi conducerea companiei face eforturi pentru reducereaperioadei de încasare, propunând distribuitorilor să separe plăţilepentru medicamentele fără prescripţie, segment pe care Biofarm areo pondere de circa 80 de procente, de cele cu prescripţie.

Plăţile pentru acestea din urmă sunt întârziate de stat dincauza lipsei de bani pentru medicamente compensate.

Erste vede cu ochi mai buni şi titlurile AntibioticeIaşi

Erste a schimbat recent recomandarea şi pentru titlurileAntibiotice Iaşi, din "reducere" în "păstrare", ca urmare aconsolidării vânzărilor la export ale companiei în urma semnăriiunui contract pe cinci ani cu o firmă americană pentru livrarea demedicamente în valoare de 4 milioane de dolari şi care ar putea săurce la 15 milioane de dolari în următorii doi ani.

Erste are o ţintă de preţ de 0,626 lei pentru o acţiuneAntibiotice Iaşi, cu 14,8% peste nivelul din piaţă, de 0,545lei/acţiune. Statul a întârziat să pună în aplicare planurile deintroducere a unei taxe pentru companiile farmaceutice, calculatăca o cotă din vânzările acestora şi care ar urma să le afectezeprofitabilitatea.

Taxa ar urma să se situeze între 5% şi 11% din valoareavânzărilor pentru medicamentele cu prescripţie, cele destinatespitalelor şi din programul naţional de sănătate. Atât titlurileBiofarm Bucureşti, cât şi cele ale Antibiotice Iaşi au înregistratscăderi de la începutul anului de 15,4% şi respectiv 13,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO