Burse - Fonduri mutuale

Erste imbie investitorii sa cumpere actiuni preferentiale cu randament de minim 8% pe an, dar fara garantii

Erste imbie investitorii sa cumpere actiuni preferentiale cu randament de minim 8% pe an, dar fara garantii
14.04.2009, 18:10 87

Grupul austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR - cea mai mare banca din Romania -, incearca sa stranga 1,7 miliarde de euro de la investitori prin intermediul unei oferte de titluri de capital participativ care se va derula in perioada 15-29 aprilie.

Actionarii Erste vor putea subscrie un titlu de participare cu valoarea de 1.000 de euro pentru fiecare 118 actiuni detinute sau pot renunta la dreptul de a subscrie, titlurile nesubscrise urmand sa fie vandute prin oferta publica in aceeasi perioada.
Titlurile de capital participativ sunt similare actiunilor preferentiale, neavand drept de vot in cadrul adunarilor generale ale actionarilor. Acestea nu vor fi listate pe piata de capital.
Potrivit prospectului de emisiune, titlurile ofera un dividend anual de 8% din valoarea nominala (80 de euro) in perioada 2009 - 2014, urmand ca ulterior valoarea dividendului sa creasca gradual, la 8,5% in 2015, 9% in 2016, 9,75% in 2017, iar ulterior cu 1% pe an. Asadar, un investitor care ar cumpara un titlu in valoare de 1.000 de euro ar putea castiga 500 de euro pana in 2014 doar din dividende. Castigurile aferente titlurilor vor fi impozitate insa cu 25%, conform legii austriece.
Randamentul dividendului oferit de titlurile de participare ale Erste este semnificativ mai ridicat decat dobanzile la depozitele in euro oferite de bancile locale. BCR ofera o dobanda de 3,9% pentru depozitele in euro pe un an, iar cea mai mare dobanda la acest tip de plasamente pe piata locala este de 6,5%, in cazul Millennium Bank.
Spre deosebire de depozitele in euro, randamentul titlurilor Erste nu este unul sigur, banca nefiind obligata sa distribuie dividende daca nu obtine un profit suficient de mare cat sa acopere valoarea dividendelor.
"Dividendele vor fi platite daca sunt acoperite de profitul anual dupa alocarea rezervelor pentru anul fiscal anterior, dupa cum este mentionat in declaratiile financiare individuale (neconsolidate) ale Erste Group Bank AG, si daca s-a luat o decizie in acest sens de catre Adunarea Generala Anuala a Actionarilor. Cu toate acestea, emitentul nu are obligatia de a plati dividende pentru titlurile de capital participativ, mai putin cand se efectueaza plata dividendelor pentru actiunile ordinare ale emitentului. Daca nu exista dividende platibile pentru titlurile de capital participativ din cauza lipsei unor profituri anuale suficiente din anul fiscal anterior, acestea nu vor fi platite ulterior", se arata in documentul de prezentare a titlurilor.
Un alt aspect important este cel legat de lichiditatea titlurilor, exitul fiind mai dificil in conditiile in care titlurile nu vor fi listate. De asemenea, rascumpararea titlurilor ramane la latitudinea actionarilor Erste.
"Rascumpararea titlurilor de capital participativ necesita o decizie a Adunarii Generale Anuale a Actionarilor Erste Group. Suma de rambursare va fi de 100% din valoarea nominala, cu conditia ca valoarea Erste Group sa fi crescut corespunzator. Suma de rambursat creste la 150% incepand din anul 2020 (cu conditia ca valoarea companiei sa creasca corespunzator)", se arata in prospect.
Valoarea totala a ofertei se ridica la 2,7 miliarde de euro, insa un miliard de euro a fost subscris de statul austriac, dupa ce o parte dintre actionari au renuntat la dreptul de a subscrie. Restul titlurilor, in valoare de 1,7 miliarde de euro, vor fi oferite spre subscriere investitorilor de retail si institutionali din Austria, Germania, Cehia, Romania si Slovacia, precum si unor investitori institutionali din alte tari.
Fondurile stranse in cadrul ofertei vor fi utilizate pentru consolidarea capitalului bancii.
 
Cifrele Erste
 
  • Actiunile Erste Bank au crescut cu 100% pe bursa de la Bucuresti, fata de minimul atins la sfarsitul lunii februarie, de 30,1 lei, tranzactionandu-se ieri la 66,4 lei. Erste are in prezent o capitalizare de 5,16 mld. euro.
  • Erste va distribui actionarilor un dividend de 0,65 de euro/actiune (circa 2,7 lei), randamentul dividendului la pretul actual de pe Bursa fiind de circa 4%.
  • Grupul austriac a inregistrat anul trecut un profit net dupa plata intereselor minoritare de 859,6 milioane de euro, in scadere cu 28,6% fata de anul precedent.
  • Capitalurile proprii ale Erste se ridicau la sfarsitul lui 2008 la 11,7 mld. euro, iar activele bilantiere erau de 201,4 mld. euro.
  • Erste detine 69,3% din capitalul BCR de la care va incasa dividende in valoare de 132 milioane de euro din profitul anului trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO