Burse - Fonduri mutuale

Este un moment bun de cumpărat la bursă? "Cred că trebuie să mai aşteptăm puţin... Strada poate fi mai violentă", spune cel mai vechi administrator de fonduri mutuale din România

Autor: Cristian Hostiuc

11.08.2011, 17:41 1654

Eugen Voicu, unul dintre cei mai vechi administratori de fonduri mutuale de pe piaţa românească, crede că bursele din întreaga lume nu-şi vor reveni la fel de repede cum au scăzut şi, atâta timp cât politicienii nu vor readuce încrederea pe pieţe, investitorii vor fi mai reţinuţi.

Voicu a trăit pe viu în România în ultimii 17 ani toate crizele interne şi internaţionale şi spune că cea mai grea a fost atunci când FNI a căzut. "Cea mai dură a fost criza FNI (din anul 2000 - n.r.). Acum nu am simţit o presiune mare la retragere... Oamenii sunt mai educaţi... Ne sună, dar nu am simţit în glasul lor o disperare".

Voicu, prin cele 14 fonduri mutuale administrate de Certinvest, are grijă de 110 milioane lei, bani care sunt investiţi în acţiuni într-o proporţie de 10%.

De asemenea, el are conturi discreţionare (investitorii îi dau pe mână o anumită sumă de bani), cel mai mare fiind de aproape 3 milioane de lei.

Având în vedere căderea bruscă a burselor, este un moment bun de cumpărat?

"Cred că trebuie să mai aşteptăm puţin... Strada poate să fie mai violentă".

Există un proverb pe piaţa de capital care spune că este bine să cumperi atunci când pe stradă curge sânge.

Cine poate să readucă încrederea investitorilor?

"Suportul relansării economice vine tot de la politicieni... Guvernele trebuie să acorde mai puţin asistenţă socială şi să facă mai multe investiţii.
După ce ani de zile administratorii de bani au militat pentru dereglementarea pieţelor în toate formele, acum trendul s-a întors. Voicu, care are experienţă îndelungată pe piaţa de capital, spune că trebuie să fie mai puţine tranzacţii speculative. Militez pentru o reglementare a tranzacţiilor speculative, în marjă... Tranzacţiile trebuie să aibă în spate fundamente economice solide."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO