Burse - Fonduri mutuale

Euro si-a amintit de vremurile bune

12.07.2004, 00:00 14

Saptamana trecuta a fost prima din acest an cand moneda europeana s-a situat  pe o traiectorie clar ascendenta fata de dolarul american depasind la finalul saptamanii pragul de 1,24 dolari pentru un  euro. Aprecierea de aproape 2% a monedei europene fata de dolar s-a resimtit la Bucuresti printr-o scadere de 1,05% a dolarului american, care a incheiat saptamana la 33.035 de lei si o crestere de de 0,85% a euro pana la 40.915 lei.
"In conditiile actuale este posibil sa asistam in continuare la o crestere a cursului euro fata de dolar, dar nu cred ca mai putem sa vorbim de posibilitatea de a atinge un raport de 1,29, asa cum se intampla  la inceputul anului," spune Liviu Moldovan, analist la societatea de brokeraj pe pietele internationale WBS. Scaderea monedei europene s-a datorat raportarii unor performante slabe ale economiei americane, care, in opinia jucatorilor de pe pietele valutare vor intarzia majorarea dobanzii de referinta la dolar, in prezent 1,25%.
Dobanda mult mai atractiva la lei, perspectivele limitate de crestere a euro pe pietele internationale si previziunile legate de aprecierea leului pe termen lung in termeni reali fata de euro fac din leu in continuare o varianta atractiva de plasament fie ca este vorba de depozite bancare, obligatiuni sau actiuni la Bursa.
Saptamana aceasta se va incheia oferta publica de obligatiuni municipale Sacele. Titlurile au scadenta de trei ani, iar dobanda este calculata medie a dobanzilor interbancare la trei luni plus un punct procentual, (21% pentru primul cupon). Oferta este intermediata de Carpatica Invest. Dobanzile la depozitele bancare pe termene mai mari de sase luni ajung in prezent pana la 18%.
La Bursa s-a incheiat saptamana trecuta ascensiunea declansata in randul actiunilor unor societati mici de cresterea actiunilor Amonil. Explozia preturilor unor societati ca Amonil, Sinteza sau Electroputere nu si-a gasit nici pana acum o explicatie exacta, astfel ca multi dintre brokeri spun ca majorarea cotatiilor a fost speculativa. "Multe dintre actiuni au crescut artificial si cred o vor lua in jos la fel de repede pe cat au crescut," comenteaza Daniel Pocorea, trader la BRD Securities.
Cresterea indicelui ZF Index, care urmareste cele mai importante actiuni tranzactionate a fost de 2,4%. Cea mai mare parte a cresterii s-a datorat SIF-urilor, care au urcat cu 2,9%. Cea mai buna performanta a apartinut insa actiunilor Bancii Comerciale Carpatica, cu o crestere de 12,4% dupa anuntul privind o majorare de capital prin acordare de actiuni gratuite.
Fondurile de actiuni au urcat in unele cazuri mai mult decat Bursa in ansamblu. Intercapital administrat de Certinvest s-a situat luna trecuta pe primul loc in privinta performantei cu o crestere de 2,3%, urcat de BCR Dinamic, cu 1,9% si Napoca cu 1,6%. Castigurile aduse de fondurile cu profil monetar au continuat sa se situeze intre 0,25% si 0,35% pe saptamana.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO