Burse - Fonduri mutuale

Evolutia actiunilor de la BVB este pusa sub amprenta rezultatelor financiare imediate

Evolutia actiunilor de la BVB este pusa sub amprenta rezultatelor financiare imediate

Click pentru imaginea marita

23.09.2008, 20:37 62

Desi criza financiara internationala a fost principalul factor care a influentat actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti in acest an, rezultatele companiilor au facut diferenta, cele cu rezultate bune inregistrand corectii usoare, in timp ce actiunile emitentilor cu rezultate slabe s-au prabusit de-a dreptul.

In general, companiile care nu fac parte din sectoare de activitate mai expuse riscurilor crizei financiare de pe plan international, precum cel financiar-bancar si companiile din sectorul imobiliar si de constructii, au inregistrat corectii mai mici si in ton cu rezultatele pe care le-au raportat recent.
Analistii spun ca in conditiile de incertitudine de pe piata, cei mai multi investitori iau in calcul mai mult rezultatele imediate si se ghideaza mai putin pe perspective si planuri de dezvoltare, cautand ceva sigur si palpabil.
De asemenea, una dintre cauze o constituie si lipsa investitorilor institutionali din piata, care-si bazau investitiile pe analiza fundamentala.
"Investitorii se ghideaza mai mult pe rezultatele imediate, deoarece analiza buna este rara si scumpa, iar profesionistii putini. In acelasi timp, strainii, cei care ar fi avut mijloacele sa transpuna in practica rezultatele unor astfel de analize, au avut un interes in special speculativ si s-au retras rapid. Dar nu trebuie sa ne facem griji, cei care cunosc fundamentele unei companii si au si putere financiara suficienta nu se vor lasa impresionati de criza mondiala, iar, dupa cum vedeti, ciorovaielile de la conducerea SIF-urilor, de exemplu, sunt mai in toi ca niciodata", spune Andrei Anghel, analist la societatea de brokeraj Confident Invest.
Companii precum producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures (AZO), care au inregistrat rezultate exceptionale in prima parte a anului, au inregistrat cresteri pe Bursa in pofida efectelor negative ale crizei financiare.
Azomures si-a majorat in primul semestru afacerile cu 55%, la 592 mil. lei, si a trecut pe profit, cu un rezultat net de 132,2 mil. lei.
Si companiile cu rezultate bune de pe piata RASDAQ au reusit sa aduca investitorilor castiguri in acest an.
Astfel, producatorul de ulei Argus (UARG) si operatorul portuar Comvex (CMVX), ambele din Constanta, care si-au majorat de peste doua ori afacerile in primul semestru si au inregistrat cresteri substantiale ale profiturilor, au avut evolutii pozitive pe Bursa, cu un castig de 40% si respectiv 6% de la inceputul anului.
"Principalul factor care a dus la deprecierea puternica a valorii companiilor listate la BVB a fost tensiunea de pe pietele externe, insa factorii catalizatori a unor deprecieri mai ridicate pe anumiti emitenti au fost situatii specifice emitentilor in cauza, cum ar fi inregistrarea unor rezultate mai slabe, neasteptate sau identificarea unor perspective nefavorabile in contextul actual. Situatia este valabila si invers - rezultate financiare pozitive inregistrate au dus la pierderi mai mici pe anumiti emitenti sau chiar la aprecieri", spune Andreea Ciobanu, responsabil departament analiza in cadrul Intercapital Invest.
Actiunile companiilor cu rezultate mai slabe s-au depreciat de cateva ori in acest an, investitorii abandonandu-le imediat in fata perspectivelor crizei financiare.
De exemplu, Turbomecanica Bucuresti, care a trecut pe pierdere in prima jumatate a anului si si-a diminuat afacerile cu 44%, a consemnat printre cele mai mari scaderi in acest an, cu o pierdere de la finele anului trecut de 76,2%.
"Ma tem ca prea multi dintre investitorii de pe BVB au avut intotdeauna un interes pur speculativ. Criza a fost doar un mediu propice in care s-a manifestat acest dezechilibru grav: prea putini investitori, cu prea putini bani, astfel ca orice norocos cu cateva milioane in cont poate schimba randamentul afisat al unei actiuni", este de parere Andrei Anghel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO