Burse - Fonduri mutuale

Exclusiv ONLINE: Ce au gasit suedezii de la East Capital in Romania de au investit 70 mil.euro

18.05.2010, 00:00 39

Compania suedeza de administrare a investitiilor East Capital,cu active nete in gestiune de 4,2 mld. euro si unul dintre cei maiimportanti investitori institutionali de pe pietele est-europene, aajuns sa detina o expunere de peste 70 mil.euro pe piata locala lafinele primului trimestru investind prin intermediul a doua tipuride vehicule: fonduri de actiuni si fonduri speciale deinvestitii.

Piata locala de capital a intrat pe radarul companiei suedeze cutrei ani inainte ca Romania sa adere la Uniunea Europeana pentru cain anul 2007 plasamentele locale ale East Capital sa atinga maximulde 115 mil.euro. Criza financiara a redus drastic valoareainvestitiilor East Capital pe piata locala, pentru ca la fineleprimului trimestru valoarea acestora sa ajunga la circa 70mil.euro, potrivit rapoartelor interimare de administrare siestimarilor ZF.

La inceput, administratorul a accesat piata locala prin intermediuvehiculelor traditionale de investitii- fondurile de actiuniinregistrate in Suedia - Balkan si Eastern Europe, pentru ca peparcursul anilor urmatori, abordarea devina mai sofisticata, EastCapital plasand pe piata locala prin fonduri luxemburgheze (printrecare fondul Convergence Eastern European ) si fonduri deinvestiitii speciale (Bering Balkan si Special Opportunities) careimbina investitiile de tip private equity cu cele de hedging sireal estate.

Indiferent de tipul de vehicul prin care East Capital investeste pepiata locala, actiunile Societatilor de Investitii Financiare(SIF-uri) sunt nelipsite din portofoliul administratorului suedez.De exemplu, fondul de investitii speciale-Bering Balkan detinea lafinele primului trimestru actiuni SIF Banat-Crisana, SIFTransilvania si SIF Oltenia in valoare totala de 3,2 mil.euro.Investitiile totale ale fondului pe piata locala erau de 19,4mil.euro la finele lunii martie.

Suedezii nu au putut sta deoparte nici de Fondul Proprietatea (FP).Avand in vedere ca Proprietatea nu este listat la Bursa, EastCapital a folosit fondurile speciale pentru a investi in actiunileFP. Potrivit administratorului, fondurile East Capital investesc inactiuni FP din anul 2008, pentru ca la finele primului trimestru2010 valoarea participatiilor detinute la FP sa fie de aproape 22mil.euro, potrivit rapoartelor interimare de administrare.

"Cu o pondere de 23% in activele fondului, compania de investitiiFondul Proprietatea ramane cea mai mare detinere a Bering BalkanFund. In primul trimestru, actiunile au crescut cu 116%. Cum FondulProprietatea nu este inca listat, cresterea pretului actiuniireflecta concluziile Comitetului de Evaluare East Capital (...)Discount-ul la care se tranzactioneaza actiunile Proprietatea s-aingustat la 61% in primul trimestru. Consideram in continuare caactuala evaluare este extrem de atractiva si ne asteptam la inurmatoarele luni la evenimente care sa influente evolutiapreturilor. Printre care: o posibila distributie a dividendelor silistarea la bursa", comenteaza Jacob Grapengiesser, partener simembru al echipei de administrare a portofoliului la EastCapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO