Burse - Fonduri mutuale

Experienta recentelor corectii aduce monotonie la tranzactionare

21.03.2007, 19:28 22

Bursa a mai recuperat din pierderile ocazionate de corectiile din ultima luna de zile si a inchis in crestere usoara, o scadere timida fiind inregistrata la nivelul societatilor de investitii financiare (SIF). Tranzactiile realizate pe piata regular au insumat putin peste 9,2 mil. euro, in timp ce piata deal a adus din nou un plus de lichiditate Bursei, urcand valoarea tranzactiilor cu actiuni la 17,5 mil. euro.
Titlurile celor cinci societati de investitii financiare si cele ale retailerului IT&C Flamingo International au facut obiectul tranzactiilor speciale in valoare totala de 8,26 mil. euro (27,66 mil. lei).
Pietele de capital externe continua evolutia indecisa, la ora inchiderii bursei de la noi majoritatea indicilor bursieri din afara fiind in usoara scadere.
Brokerii sunt de parere ca monotonia si indecizia vor mai persista pe termen scurt si nu mai vad o posbila cadere serioasa, in conditiile actuale. "Am asitat la o usoara revenire, dar investitorii au fost mai precauti ca de obicei. Pentru urmatoarea perioada ma astept la o consolidare de doua trei saptamani, dupa care Bursa ar putea intra pe trend ascendent. Nu vad insa o noua cadere pe termen scurt, cu exceptia situatiei in care am asista la o criza politica", spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la IFB Finwest.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni in functie de lichiditate si capitalizare bursiera, a inchis sedinta de ieri in urcare cu 0,59%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 17,47 mil. euro (58,51 mil. lei). Majoritatea actiunilor din piata au inregistrat ieri rualje scazut fata de sedintele anterioare.
Inidcele BET-FI a incheiat ultima sedinta in scadere usoara cu 0,14%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii, incluzandu-le pe cele pe deal, fiind de 12,88 mil. euro (43,15 mil. lei), peste 73% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.

Actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut 1,1%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,63 mil. euro (2,12 mil. lei). SIF Banat-Crisana a facut obiectul celei mai mari tranzactii deal de ieri in valoare de 1,8 mil. euro (6,03 mil. lei). "Tranzactiile speciale din ultimele sedinte pe SIF sunt obisnuite inainte de AGA, cand unii investitori scapa de pachetele detinute pentru a se conforma cerintelor de detinere ale CNVM", spune Sorin Carstea, director de tranzactionare la IFB Finwest.

Titlurile companiei petroliere Petrom au pierdut ieri 0,85%, pe fondul unei lichiditati de 1,32 mil. euro (4,41 mil. lei), al treilea rulaj din piata. Potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de AVAS, un pachet de 8% din actiunile Petrom va fi vandut angajatilor companiei din august 2003 si pana in prezent. Proiectul va fi trimis spre avizare ministerelor intr-o saptamana. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 0,585 lei/actiune.

Titlurile producatorului de piese auto Compa Sibiu s-au apreciat ieri cu 3,28%, pe fondul unui rulaj de 47.000 de euro (160.000 de lei). Societatea de intermediere financiara si brokeraj Intercapital Invest a recomandat investitorilor la inceputul lunii pastrarea in portofoliu a titlurilor Compa Sibiu. Compania a raportat pentru 2006 un profit net de 2,25 mil. euro (7,93 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Compa Sibiu s-a perfectat la un pret de 1,26 lei/actiune.

Titlurile producatorului de tevi Artrom Slatina au crescut ieri cu 2,56%, pe fondul unui rulaj de 12.000 de euro (40.000 de lei). Compania va renunta la acordarea de dividende actionarilor, valoarea acestora urmand sa fie investita in marirea capacitatii de productie, pana la 365.000 de tone anual. Valoarea investitiei se va ridica la aproximativ 40 mil. euro, investitia urmand a se desfasura in perioada 2007-2011. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 24 lei/actiune.

Pretul actiunilor Electromagnetica BucureSti, producatorul de aparatura si instrumente de masura, verificare si control, a ramas neschimbat fata de inchiderea din sedinta precedenta. Titlurile au inregistrat un rulaj de aproximativ 54.000 de euro (180.000 de lei). RASDAQ-C, principalul indice al Bursei electronice, a pierdut ieri 0,44%, valoarea tranzactiilor din piata fiind de 0,86 mil. euro. Ultima tranzactie cu titlurile Electromagnetica s-a perfectat ieri la un pret de 1,14 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO