Burse - Fonduri mutuale

Exporturile au dublat profitul Oltchim

04.05.2007, 19:15 16

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a raportat un profit net de 1,6 milioane de euro (5,67 milioane de lei), in crestere cu 95% fata de perioada similara a anului trecut.
Compania a reusit sa isi majoreze marja de profit insa aceasta se mentine in continuare redusa, fiind de 1,3% in primul trimestru fata de 0,8% in primul trimestru al anului trecut.
Cifra de afaceri a Oltchim a crestut in aceasta perioada cu 13% in euro, atingand 125 de milioane de euro in primul trimestru.
Oltchim a oprit activitatea fermelor de porci si a fabricii de conserve Raureni, pe parcursul primului trimestru. Decizia de oprire a activitatii acestora a venit ca urmare a stocurilor ridicate de conserve si a scaderii pretului la carnea de porc, insa impactul asupra rezultatelor a fost unul minor.
Oltchim administreaza mai multe activitati care nu tin de obiectul principal de activitate, cum ar fi o ferma de pasari, o fabrica de nutreturi concentrate, farbrica de conserve sau fermele de porci. Acestea au o pondere de doar 6% in veniturile companiei pe primul trimestru.
Compania a reusit sa isi majoreze profitul pe seama exporturilor, conform raportului trimestrial. In ciuda aprecierii leului, care face exporturile mai putin rentabile si a cresterii costurilor la materiile prime, productia mai mare a dus la reducerea costurilor medii pe unitatea de produs.
Principalele materii prime ale Oltchim - etilena si propilena - s-au scumpit cu 21%, respectiv 15%. Rafinaria Arpechim, a companiei Petrom, este principalul furnizor al Oltchim. Statul negociaza cu Petrom cumpararea capacitatilor de productie de la Arpechim care aprovizioneaza Oltchim, pentru a elimina dependenta Oltchim fata de Petrom si a face compania mai atractiva pentru privatizare. Oltchim s-a confruntat si cu o crestere de 12% a pretului la energie electrica, conform raportului trimestrial al companiei.
Divizia de materiale de constuctii a Oltchim a trecut pe pierdere in primul trimestru, cu un rezultat negativ de circa 30.000 de euro, fata de un profit de circa 160.000 de euro in perioada similara a anului trecut.
Pierderea a fost determinata, potrivit companiei, de scaderea preturilor la panourile sandwich (folosite in special la constructia halelor industriale), pe fondul punerii in functiune de capacitati de productie cu profil asemanator in tara, dar cu tehnologie mai avansata. Din cauza uzurii morale, capacitatea de productie a materialelor de constructii a companiei are costuri de fabricatie mari.
Cresterea vanzarilor sunt apropiate de cele prognozate de companie in bugetul de venituri si cheltuieli pentru intreg anul 2007. Conform acestuia, vanzarile Oltchim ar urma sa creasca cu 13%, la 2 miliarde de lei (circa 610 milioane de euro la un curs mediu de 3,35 lei pantru un euro). Pe de alta parte, bugetul prevede un profit de 13 milioane de ei (3,4 milioane de euro), cu aproape 50% mai mult fata de profitul net auditat anuntat pentru anul 2006.
Oltchim se afla sun controlul statului, care detine circa 95% din actiuni, conform datelor de la Registrul Comertului. Principalii minoritari, SIF Oltenia si Lindsell Enterprises, se judeca in prezent cu Oltchim, cerand sa modifice la Registrul Comertului cota detinuta de stat pana la 53%. Asta dupa ce minoritarii au obtinut in justitie anularea unei majorari de capital prin conversia datoriilor in actiuni, in urma careia detinerea statului a crescut la 95%.
Procesele dintre minoritari si companie au impiedicat de mai multi ani scoaterea la privitizare a Oltchim, una dintre cele mai mari companii ramase in proprietatea statului.
Actiunile Oltchim sunt tranzactionate la Bursa de Valori, unde au sarit ieri cu 9% dupa anuntarea rezultatelor, pana la 0,42 lei/actiune. Cu numarul de actiuni inregistrat la Registrul Comertului, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 450 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO