Burse - Fonduri mutuale

Exporturile au susţinut creşterea afacerilor şi a profitului Antibiotice Iaşi

Exporturile au susţinut creşterea afacerilor şi a profitului Antibiotice Iaşi

Autor: Andrei Chirileasa

10.08.2012, 00:05 450

Producătorul de medicamente Anti­bio­tice Iaşi (ATB), controlat de Ministerul Să­nă­tăţii, a raportat în primul semestru o creştere cu 7,3% a afacerilor, la 148,6 mil. lei (33,8 mil. eu­ro), şi un profit net de 25,8 mil. lei (5,87 mil. eu­ro), cu 11% mai mare decât în aceeaşi pe­rioa­dă a lui 2011, potrivit unui raport transmis bursei.

Evoluţia rezultatelor financiare a fost susţinută în primul rând de exporturi, care au crescut cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 33,4 mil. lei, şi au ajuns la o pondere de 22,5% în cifra de afaceri totală.
Majorarea valorii exporturilor a fost susţinută de creşterea vânzărilor de medica­men­te finite şi de majorarea volumelor ex­portate de Nistatină (substanţă activă utili­zată în preparatele antimicotice şi în unele produse cosmetice). Nistatina a fost livrată în 2012 către noi pieţe din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, compania crescându-şi totodată vânzările pentru acest produs pe pieţele tradiţionale din Brazilia, Pakistan şi Emiratele Arabe Unite, au precizat repre­zentanţii companiei. De asemenea, Antibio­tice a realizat pentru prima dată în acest an vânzări de medicamente finite din clasele antiinfecţioase, sistem cardiovas­cular şi tract digestiv în ţări ca Danemarca, Ucraina, Albania şi Azerbaidjan.
"În perspectivă, anticipăm o majorare a exporturilor de Nistatină odată cu autorizarea produsului şi comercializarea lui către primii trei utilizatori finali de pe piaţa SUA şi a concretizării proiectelor noi din zonele Americii de Sud, Africii, Orientului Mijlociu şi Europei. De asemenea, ne aşteaptăm ca medicamentele finite produse la Iaşi, precum Ampicilina şi Nafcilina, avizate de către Food and Drug Administration (FDA), autoritatea de reglementare în domeniul alimentaţiei şi medicamentului din America, să-şi mărească ponderea în exporturile realizate în SUA şi alte pieţe reglementate de FDA. În prezent Antibiotice are înregistrate circa 100 de parteneriate în 65 de ţări ale lumii pentru co­mer­cializarea medicamentelor finite şi a sub­stan­ţei active Nistatină", a declarat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice.
El a mai precizat că pe piaţa locală compania a avut o evoluţie liniară a vânzărilor, menţinându-şi cota de piaţă.
Antibiotice Iaşi este prima companie mare din portofoliul statului care a finalizat selecţia membrilor consiliului de administraţie con­form prevederilor Ordonanţei 109/2011 pri­vind guvernanţa corporativă. Ioan Nani, cel care conduce compania din 1998, a fost selectat îm­preună cu Gheza-Gheorghe Molnar şi Radu Valentin să reprezinte statul în consiliul de administraţie. Toţi trei erau membri în CA şi anterior derulării acestei proceduri. Ceilalţi doi administratori sunt Nicolae Stoian şi Ga­briela Ilie, din partea SIF Oltenia, care este principalul acţionar minoritar al Antibiotice cu 10% din acţiuni.
Antibiotice a adoptat la începutul acestui an şi un plan de administrare care prevede obiec­tive şi criterii de performanţă pentru mem­brii CA, fiind prima companie mare de stat care are un astfel de plan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO