Burse - Fonduri mutuale

Exporturile de energie către Serbia au salvat profitul Transelectrica

Exporturile de energie către Serbia au salvat profitul Transelectrica

Autor: Adrian Cojocar

02.11.2010, 23:57 39

Transelectrica Bucureşti (TEL), transportatorul naţional deenergie electrică, a înregistrat în trimestrul al treilea din acestan un profit net de 63,3 mil. lei (14,9 mil. euro), pe fondulcreşterii cantităţii de energie tranportată la export şi al unorprofituri financiare obţinute în urma reevaluării în scădere adatoriilor în valută ale companiei.

În perioada iulie-septembrie din acest an, afacerile Transelectricas-au majorat cu 8,3%, la un nivel de aproape 592 mil. lei (139,1mil. euro), iar profitul operaţional al companiei a crescutspectaculos, de peste 10 ori faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, la 39,6 mil. lei (9,3 mil. euro).
Rezultatele din trimestrul III sunt în contrast cu cele raportatede Transelectrica în primele şase luni ale anului, când afacerileau scăzut cu 1,8% şi transportatorul era pe pierdere cu peste 58mil. lei (13,8 mil. euro).

"Exportul de energie către Serbia a avut un efect pozitiv asupracantităţilor transportate de Transelectrica în trimestrul altreilea şi a determinat creşterea veniturilor atât din transport,cât şi din alocarea de capacităţi", a explicat Răzvan Purdilă,directorul departamentului pieţe de capital din cadrulTranselectrica.
În septembrie, Electrica a început să exporte în Serbia energieelectrică la o putere de 500 MW, printr-un contract încheiat în moddirect cu o firmă din Serbia.
Contractul, încheiat pentru un an, prevede exportul unei cantităţide circa 3 TWh de energie. Energia transportată către Serbiareprezintă circa 8,6% din nivelul total de energie prognozat a fitransportat de Transelectrica pe parcursul anului 2010.

Rezultatele peste aşteptări raportate de companie în trimestrul altreilea i-a determinat pe analiştii EFG Eurobank Securities să urcepreţul ţintă pentru acţiunile Transelectrica de la 17,16 lei peacţiune la 18,11 lei. În piaţă, acţiunile transportatorului stagnaula un nivel de 18 lei/acţiune.
"Ne-am ajustat un pic preţul ţintă în sus pentru că noi estimam ocreştere de 1,5% a cantităţii transportate şi după primele nouăluni cantitatea s-a majorat cu 3,36%. La jumă­tatea anului volumulde energie transportată era în stagnare", a precizat Simona Creţu,analist la EFG Eurobank Securities.
Ea spune că teoretic ultimele trei luni ale anului ar trebui săaducă un profit operaţional bun pentru companie, în condiţiile încare primul şi ultimul trimestru din an sunt cele mai propiceperioade pentru transportator.

"Cantităţile transportate au crescut cu 11% în trimestrul altreilea faţă de trimestrul trei din 2009 şi sunt cu 10% mai maridecât în trimestrul doi. În plus au crescut şi veniturile dinalocarea capacităţii din interconexiune de la 4,3 milioane însemestrul I la 15,6 milioane de lei la 9 luni. Creştereaveniturilor explică în mare parte îmbunătăţirea rezultatuluiopera­ţional", spune Iuliana Mocanu, analist la Raiffeisen Capital& Investment.
Profitul realizat de Transelectrica în trimestrul al treilea a fostinfluenţat pozitiv şi de un câştig de 32,7 mil. lei obţinut pepartea financiară şi care provine din diferenţele de cursfavorabile determinate de deprecierea datori­ilor în valută înaceastă perioadă.
Cursul euro a coborât la 30 septembrie la un nivel de 4,267 lei,comparativ cu cel de la finele lunii iunie, când moneda europeană aurcat până la 4,368 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO