Burse - Fonduri mutuale

Fără străini bursa locală face 1 mil. euro pe zi

Fără străini bursa locală face 1 mil. euro pe zi

Autor: Stefan Musgociu

02.04.2013, 00:03 311

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,25% (indicele BET-C) într-o piaţă unde foarte puţini investitori au fost prezenţi la tranzacţionare şi lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni, în condiţiile în care bursele europene au fost închise în continuare cu prilejul Paştelui catolic.

„În condiţiile în care pieţele euro­pene au fost închise datorită sărbătoririi Paştelui catolic, titlurile de la BVB au avut evoluţii fără noimă, variaţiile preţurilor datorându-se mai mult necesităţii executării unor ordine mai mari. Mai exact, faptul că acţiunile s-au confruntat cu o lipsă acută de lichiditate, ordinele din piaţă au găsit cu greu contraparte. În aceste condiţii, evoluţia per total a pieţei a fost fără niciun sens, preţurile tuturor acţiunilor au variat pe tot parcursul zilei în funcţie de presiunea exercitată punctual într-un moment al zilei. Chiar dacă închiderea a fost într-un ton mai optimist faţă de restul şedinţei, nu cred că putem lua în considerare ziua de astăzi în anticiparea evoluţiei săptă­mâ­nale“, a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi indicele BET-NG, al acţiu­nilor companiilor din sectorul energetic, erau în stagnare. Indicele BET-FI a avansat cu 0,9%. BET-FI include acţiu­nile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP). Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de doar 5,4 mil. lei (1,2 mil. euro), valoare cu 30% mai mică decât rulajul şedinţei anterioare, de 7,7 mil. lei (1,7 mil. euro).

„Situaţia de astăzi nu este o noutate şi cred că va persista în viitor. Investitorii locali nu sunt suficient de mulţi pentru a susţine lichiditatea la un nivel accep­tabil, iar în perioada când investitorii străini nu sunt activi piaţa intră într-un con de umbră“, a mai spus brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transfe­ruri de doar 1,8 mil. lei şi respectiv  891.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,35%, la 0,64 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au urcat cu 1,71%, la 0,715 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO