Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Pe Bursă, criza s-a terminat: capitalizarea pieţei a revenit la valoarea din februarie 2020. Companiile listate la Bursa de la Bucureşti au ajuns la o capitalizare de circa 183 miliarde de lei, plus 28 mld. lei de la începutul anului 2021

Finanţe personale. Pe Bursă, criza s-a terminat:...

Autor: Liviu Popescu

29.04.2021, 00:08 2526

Dacă prin prisma evolu­ţi­ei in­di­celui BET, Bursa de la Bu­cu­reşti a recu­pe­rat inte­gral în decem­brie 2020 pră­bu­­şi­ri­le din martie 2020 pro­voca­te de criza noului corona­virus, pe 27 aprilie 2021 a venit rândul capi­ta­lizării să treacă pes­te şocul din primăvara anului trecut.

Astfel, valoarea de piaţă a com­pa­niilor lis­tate, precum Petrom, Ban­ca Transil­va­nia, Rom­gaz, a ajuns la circa 183 mld. lei, cea mai ridi­cată va­loare din 20 febuarie 2020 în­coa­ce, adică cu doar câteva zile îna­inte de aducerea în discuţie, şi ulte­rior impu­ne­rea, stării de urgenţă pe teritoriul României.

„Am recuperat şi partea de ca­pi­ta­li­zare. Me­ritul se datorează OMV Petrom pentru că aceasta este com­pa­nia cu cea mai mare ca­pita­li­zare, dar sus­ţinută bine­în­ţeles şi de cei­lalţi emitenţi impor­tanţi. Acest aspect este de bun au­gur şi dove­deş­te că înce­pem să deve­nim o pia­ţă ma­tură şi in­vesti­to­rii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Bursă“, spune Marcel Murgoci, direct­or de tranzac­ţio­nare al Estin­vest şi unul dintre cei mai vechi brokeri din pia­ţa de capital din România.

Interviul integral cu Marcel Murgoci poate fi urmărit în emi­siu­nea ZF Deschi­de­rea de Astăzi, ediţia 28 apri­lie 2021. Emi­siu­nea este disponibilă pe ZF.ro, pa­gina de Facebook şi canalul de YouTube ale ZF.

Pe 23 martie 2020 Bursa de la Bucureşti era în plină furtună provocată de criza COVID-19, şedinţa de atunci fiind încheiată la 7.039 de puncte pentru indicele BET, adică o prăbuşire de 30% faţă de începutul anului.

Capitalizarea companiilor listate era atunci de 115,6 miliarde de lei, arată datele BVB. Cu alte cuvinte, de atunci încoace in­dicele principal BET a urcat cu 61%, iar ca­pi­talizarea companiilor cu circa 67 mld. lei.

Marcel Murgoci, Estinvest: Acest aspect este de bun augur şi dovedeşte că începem să devenim o piaţă matură şi investitorii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Bursă. DESEN: Romeo Răileanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO