Burse - Fonduri mutuale

Finanţele derutează investitorii cu două proiecte diferite de reformare a pieţei de capital

Finanţele derutează investitorii cu două proiecte...

Autor: Roxana Pricop

14.11.2014, 00:03 457

Ministerul Finanţelor Publice a publicat pe website-ul propriu două proiecte diferite de modificare a legii pieţei de capital 297 pe 2004, situaţie anormală dacă se ia în calcul importanţa acestei legi pentru piaţa locală de capital care aspiră la statutul de piaţă emer­gentă.

Avocaţii atrag atenţia că această situaţie stârneşte confuzie în rândul investitorilor şi că ministerul ar trebui să îşi asume o poziţie fermă cu privire la varianta de proiect pe care o va susţine şi trimite mai departe la Guvern şi Parlament spre aprobare.

Legea 297/2004 este actul normativ în baza căruia funcţio­nează întreaga piaţă de capital: cele două burse de valori unde sunt listate companii de peste 20 miliarde de euro, firmele de bro­keraj şi fondurile de investiţii.

În acelaşi timp, pe website-ul ministerului sunt publicate două proiecte de lege dife­rite de modificare a legii pieţei de capital 297/2004.

Proiectul de lege pentru modifi­carea şi completarea Legii nr. 297/2004 pri­vind piaţa de capital (varianta actualizată) publicat pe 7 noiem­brie şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital - variantă revizuită pe 8 octombrie 2014 şi publicată pe 8 oc­tombrie.

Între cele două proiecte există o diferenţă majoră. Varianta revizuită din 8 octombrie propune eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, acum de 5% din capital, propunere ce nu se mai regăseşte în varianta actualizată din 7 noiembrie.

Într-un răspuns trimis ZF du­minică, 9 noiembrie, Mirela Luca, consilier al ministrului Ioana Petrescu, a spus că „pe site-ul MFP la rubrica transparenţă decizională a fost postată o primă variantă a proiectului de lege în data de 6.10.2014. Ca urmare a propunerilor şi observaţiilor primite în procesul de consultare, proiectul de lege a fost modificat, o nouă variantă a acestuia fiind postată în data de 7.11.2014“.

„Nu este normal să fie publicate pe website-ul ministerului două proiecte diferite de modificare a pieţei de capital cu acelaşi iniţiator – Ministerul Finan­ţelor. Această situaţie stârneşte confuzie şi ar putea submina încre­de­rea investi­torilor. Este de dorit ca ministerul să îşi asume o poziţie fermă cu privire la care dintre cele două pro­iecte are în plan să îl susţină mai departe la Parla­ment“, a spus avo­catul Cristian Duţescu, preşedintele Organi­za­ţiei Profesio­niştilor Pie­ţei de Ca­pital (OPPC).

De asemenea, nu este clar de ce Finan­ţele au renunţat la eliminarea pragului la SIF-uri în varianta proiec­tului de lege pu­blicată pe 7 noiembrie, deşi iniţial au fost de acord cu această propunere potrivit variantei publicate pe 8 octombrie. „Eliminarea pragului la SIF-uri este un subiect care trebui să fie dezbătut şi decis în Parlament, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, când a fost majorat pragul la 5%. Propunerea de eliminare a pragului ar fi trebuit să fie menţinută în proiectul de lege şi lăsat Parlamentul să decidă dacă este de acord sau nu“, a conchis Duţescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO