Burse - Fonduri mutuale

Finanţele se gândesc să renunţe la impozitul anticipat de 10% pe Bursă

Autor: Andrei Chirileasa

20.10.2010, 23:53 31

Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) a convinsmiercuri reprezentanţii Comisiei de Dialog Social din MinisterulFinanţelor Publice să reanalizeze proiectul de modificare a Coduluifiscal, care prevedea reţinerea la sursă a unui impozit de 10% pecâştigurile obţinute din vânzarea pe Bursă a acţiunilor, potrivitpreşedintelui AIPC Dumitru Beze.

"Am participat miercuri la şedinţa Comisiei de Dialog Social dinMinisterul Finanţelor dedicată impozitării pe piaţa de capital, iarîn urma discuţiilor, oficialii acesteia au agreat că reţinerea lasursă a unui impozit anticipat de 10% pe câştigurile obţinute dintranzacţiile de pe Bursă nu este o soluţie de impozitare potrivităpentru piaţa de capital", a declarat Beze.
El a mai precizat că membrii comisiei vor reanaliza prevederileordonanţei de urgenţă şi vor da un răspuns până pe 25octombrie.
"Scopul nostru este ca reţinerea impozitului anticipat să fieeliminată, însă ne-ar mulţumi şi o cotă de impozit anticipat de1%", a adăugat Beze.
Ministerul Finanţelor vrea să modifice Codul fiscal şi a întocmitîn acest sens un proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede căbrokerii vor reţine anticipat 10% din câştigurile realizate deinvestitori pe piaţa de capital pentru achitarea impozitului cătrebugetul de stat, regularizarea urmând să se realizeze la fineleanului, în funcţie de valoarea câştigului net im­pozabil.

Măsura urmăreşte creş­terea veniturilor încasate la bugetul destat, dar ar descuraja investiţiile pe Bursă. În plus, o astfel desoluţie nu ar ţine cont de tranzacţiile pe care investitorii lerealizează în pierdere, o scăpare pe care guvernanţii au încercatsă o repare prin precedenta mo­dificare a Codului fiscal, in­tratăîn vigoare la 1 iulie.
Potrivit modificărilor Codului fiscal intrate în vigoare la 1iulie, fiecare investitor trebuie să calculeze şi să virezetrimestrial un impozit anticipat de 16% din câştigurile nete,astfel că fiecare investitor ar urma să se deplaseze laadministraţia fiscală de cinci ori pe an.

Investitorii erau deja pregătiţi pentru impozitultrimestrial
La începutul lunii octombrie, firmele de brokeraj au început dejasă elibereze fişe de cont clienţilor pentru completarea declaraţieide impunere pe trimestrul al treilea, care ar trebui să fie depusela Fisc până luni, 25 octombrie.
AIPC a solicitat iniţial ca firmele de brokeraj să reţină impozitulde 16% din contul de numerar al clienţilor şi, ca urmare, ComisiaNaţională a Valorilor Mobiliare a menţionat că va insista laMinisterul Finanţelor şi la cele două Camere ale Parlamentuluipentru modificarea Codului fiscal astfel încât firmele de brokerajsă oprească şi să vireze impozitul trimestrial în numeleclienţilor, iar investi­torii să se deplaseze doar o singură datăla Fisc pentru depunerea declaraţiilor anuale.
Acum, modul de impo­zitare a tranzacţiilor de pe Bursă ar putea fimodificat pentru a doua oară în mai puţin de patru luni, ceea ce arcrea confuzii în rândul investitorilor, care sunt tot maipuţini.

În primul semestru, câştigurile de pe Bursă se impozitaudiferenţiat, cu 1% pentru acţiunile ţinute în portofoliu mai multde 1 an şi cu 16% pentru cele ţinute în portofoliu mai puţin de unan. Brokerii reţineau la sursă un impozit de 1% din câştigurileobţinute, iar la sfârşitul anului investitorii completau declaraţiide impunere şi plăteau impozitul anual.
Modificările dese ale Codului fiscal în privinţa impozitului peBursă arată că autorităţile nu reuşesc să găsească o soluţie optimăde impozitare a câştigurilor de pe piaţa de capital. Brokerii şiinvestitorii şi-ar dori un tratament preferenţial pentru piaţa decapital, cu impozitare scăzută, care să încurajeze investiţiile şidezvoltarea pieţei. De cealaltă parte, guvernanţii au nevoie debani la buget şi au avut în ultimii ani o atitudine mai mult ostilăfaţă de "speculatorii de pe Bursă". Memorabilă rămâne declaraţiafostului ministru de finanţe Sebastian Vlădescu, care spunea înprimul său mandat că pentru el investitorii de pe Bursă nu suntdiferiţi de investitorii într-o cârnăţărie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO