Burse - Fonduri mutuale

Fondul de acţiuni ING, la un pas de expunerea maximă pe FP

Fondul de acţiuni ING, la un pas de expunerea maximă pe FP

Adrian Tănase, managerul fondului ING Romanian Equity, spune că fondul nu-şi mai poate creşte participaţia la FP, dar aşteaptă ofertele publice secundare care urmează să fie lansate în perioada următoare.

Autor: Roxana Pricop

24.06.2011, 00:06 1014

Fondul Proprietatea (FP) a de­venit cea mai mare deţinere dinpor­tofoliul fondului de acţiuni ING Ro­ma­nian Equity, cu activede peste 320 mil. lei (75 mil. euro) şi unul dintre cei mai mariinvestitori pe bursa de la Bucureşti.

Expunerea pe acţiu­nile FP este aproa­pe de pra­gul maxim de 10%din active, cât este permis unui fond mutual, deţi­nând acţiuni FPde circa 32 mil. lei (7,5 mil. euro), respectiv 0,43% din fond.

Fondul ING Roma­nian Equity, ad­ministrat de sucursala locală acom­pa­niei olan­deze ING Asset Manage­ment, a in­trat înacţiona­riatul Fon­dului Pro­prie­tatea după ce FP s-a listat pebursa de la Bucureşti pe 25 ia­nuarie, şi de atunci a făcutachiziţii constante de ac­ţiuni FP profitând de dis­coun­tulridi­cat la care se tran­zacţionează FP în com­­paraţie cu activulnet.

La finele primului tri­mestru, expu­ne­rea fon­dului ING peacţiu­nile FP era de circa 6% din active, în aprilie a cres­cutpână la 7,3% din active, iar în pre­zent a ajuns aproape de 10%.Creşte­rea ex­punerii s-a datorat în principal achi­ziţiilor deacţiuni şi mai puţin aprecierii valorii acţiu­nilor, având învedere că din martie şi până în prezent titlurile FP au pierdutpeste 11% din valoare.

"Expunerea pe FP în cadrul ING Romanian Equity Fund este deaproape 10%. FP reprezintă cea mai mare deţinere. Am achiziţionatacţiuni FP încă de la listare însă am accelerat pro­cesul înmomentul când FP a coborât sub 0,5 lei/titlu. Având în vedereex­pu­nerea de aproape 10% şi regulile UCITS care spun că nu estepermisă o expu­nere de mai mult de 10% din active pe un singuremitent, este practic imposibil să creştem expunerea în mod activ",a spus Adrian Tănase, manager de portofoliu al fondului INGRo­manian Equity.

Acţiunile FP au spart pragul de 0,5 lei/titlu la finele luniimai, discountul dintre preţul acţiunii şi valoarea acti­vu­lui netal Fondului adâncindu-se şi mai mult, până la peste 55%. Discountulridicat la care se tranzacţionează ac­ţiunile FP a atras un numărridicat de fon­duri străine de investiţii care au acumulat pa­cheteimportante de ac­ţiuni, mizând pe poten­ţialul pe termen lung alFondului.

Potrivit celui mai recent raport făcut pu­blic, fondul deacţiuni ING Românian Equity mai deţinea în porto­foliu la finelelunii apri­lie acţiuni BRD (9,3% din active), la BancaTran­sil­vania (9,11% din active), Petrom (6,87% din active). Circa60% din activele fondului erau plasate în acţiuni ale companiilorlistate la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru lunile de vară, Adrian Tănase se aş­teaptă ca evoluţiabur­sei de la Bucureşti să depindă de evoluţia cri­zei datoriilordin Grecia şi de reuşita ofer­telor secundare de acţiuni pe carestatul s-a angajat să le deruleze la Petrom, Transelec­trica şiTransgaz.

"Evoluţia BVB va depinde conside­ra­bil de contextulinter­naţional regional, dar şi de reuşita ofer­telor publicepregătite de statul roman. Suntem interesaţi de ofertele secundareviitoare, însă totul va depin­de de preţul din ofertă şi decondiţiile generale de piaţă din momentul derulării ofertei. Înacest moment aproximativ 5% din activele fondului de acţiuni suntcash", a conchis managerul.

Fondul are astfel la dispoziţie circa 16 mil. lei (3,8 mil.euro) pentru noi achiziţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO