Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea nu şi-a acoperit nici măcar comisionul plătit administratorului în primul trimestru

Fondul Proprietatea nu şi-a acoperit nici măcar comisionul plătit administratorului în primul trimestru

Autor: Andrei Chirileasa

16.05.2012, 00:06 2068

Fondul Proprietatea (FP), una dintre cele mai mari afaceri din România, cu active de 3,5 mld. euro, a raportat pier­deri de 1,5 mil. lei (345.000 de euro) în pri­mul trimestru faţă de un profit net de 14 mil. lei în aceeaşi perioadă a lui 2011.

Veniturile totale ale fondului au scă­zut cu 60%, la 13,4 mil. lei, în con­di­ţiile în care administratorul Franklin Temple­ton nu a vândut nicio acţiune din porto­foliu în primele trei luni ale anului, dar nici nu a realizat achiziţii. Astfel, singu­rele venituri active au venit din do­bân­zile încasate, în valoare de 7 mil. lei (1,6 mil. euro), restul veniturilor pro­venind din reevaluarea în contabilitate a unor prov­­izioane.

Veniturile din dobânzi obţinute nu acoperă nici măcar comisionul pe care Franklin Templeton l-a încasat în primul trimestru, care s-a ridicat la 8,75 mil. lei (2,01 mil. euro). FP i-a mai plătit şi Co­misiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) un comision de 3,9 mil. lei (900.000 de euro) şi 0,4 mil. lei De­pozitarului Central.

Comisionul administratorului este legat de capitalizarea FP şi nu de profitul pe care fondul îl raportează, deoarece principalul obiectiv al administratorului este maximizarea preţului acţiunilor pe bursă şi reducerea discountului dintre preţul acţiunilor şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN).

În primele două luni ale anului, preţul acţiunilor FP a crescut puternic în primele două luni ale anului, urcând peste 0,6 lei/acţiune, pe fondul achiziţiilor fondurilor străine şi a luptei pentru control în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Ulterior, după ce americanii de la Elliott şi britanicii de la City of London şi-au demonstrat forţa în AGA obţinând aprobarea tuturor propunerilor lor şi numirea în Comitetul Reprezentanţilor a propriilor candidaţi, interesul pentru acţiunile FP s-a mai temperat.

Scăderea din ultima perioadă a bursei şi intrarea la vânzare a străinilor, care nu au mai susţinut cererea de acţiuni, au făcut ca titlurile FP să intre din nou pe un trend descendent, iar corecţia a fost ampli­ficată şi de trecerea datei de dividend.

Fondul Proprietatea va distribui dividende în valoare de 531 mil. lei (121 mil. euro) din profitul de anul trecut, randamentul dividendului fiind de circa 7% din preţul acţiunilor la data de înregistrare. Acţiunile s-au corectat însă cu 12% începând cu data ex-dividend, însă au încă o creştere de 14% faţă de finalul anului trecut.

La preţul de ieri, de 0,487 lei/acţiune, discountul faţă de VUAN este de 58%. Cu alte cuvinte, capitalizarea actuală a FP, de 1,52 mld. euro, reflectă doar valoarea participaţiilor listate ale fondului (Petrom, Transgaz, Trans­electrica, Azomureş, Alro), iar pachetele de acţiuni deţinute la Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica, perlele energiei româneşti, nici nu sunt luate în calcul de investitori. Asta face ca acţiunile FP să aibă în continuare un potenţial de creştere semnificativ.

Chiar dacă în primele patru luni ale anului fondul a mers pe pierdere (la finalul lui aprilie pierderile au urcat la 3,6 mil. lei) în următoarele luni fondul va încasa dividende semnificative de la companiile din portofoliu. Doar de la Petrom, fondul are de încasat dividende brute de 353 mil. lei la care se mai adaugă 50 mil. lei de la Transgaz şi peste 80 mil. lei de la Romgaz. Astfel, până la jumătatea anului, fondul îşi va rezolva în mare parte bugetul pentru acest an, care prevede un profit net de 442 mil. lei (circa 100 mil. euro).

În plus, chiar dacă nu a vândut nimic în primul trimestru, Fondul Proprietatea ar putea anunţa cel puţin o tranzacţie semnificativă până la finalul anului, având în vedere că a mandatat Citi să-i găsească cumpărători pentru participaţiile minoritare deţinute la distribuitorii de energie electrică şi de gaze naturale. Participaţiile respective, printre care se numără 12% din GDF Suez Energy şi 12% din Enel Distribuţie Muntenia, sunt evaluate în portofoliul fondului la peste 500 de milioane de euro. Chiar dacă unele vor fi greu de vândut, Franklin Templeton speră să finalizeze măcar o tranzacţie în acest an.

Conform strategiei propuse de americanii de la Elliott şi aprobată de acţionari la începutul lunii martie, FP va distribui sumele rezultate din vânzarea de active către acţionari prin dividende suplimentare sau prin răscumpărări de acţiuni. Templeton va încasa un comision suplimentar de 1,5% din sumele repartizate astfel. Acţionarii au aprobat deja un program de răscumpărări care vizează un pachet de până la 8% din acţiunile fondului.

În rest, Templeton a renunţat la orice alte investiţii, spre deosebire de prima jumătate a anului trecut când a cumpărat pachete semnificative de acţiuni la BRD, Erste şi Raiffeisen International. Aceste investiţii au fost criticate însă, după ce au adus pierderi semnificative fondului, iar cei de la Elliott au spus clar că în opinia lor cea mai bună strategie pentru creşterea valorii FP este vânzarea de active şi împărţirea banilor, nu reinvestirea lor. Templeton s-a aliniat la această poziţie, iar Greg Konieczny, managerul FP a explicat în AGA că cea mai bună investiţie o reprezintă în prezent răscumpărarea propriilor acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO