Burse - Fonduri mutuale

Fondul QVT a iesit cu un castig de 9 mil. euro din Asirom, iar acum asteapta o corectie pe Bursa

18.06.2007, 18:02 15

Fondul de investitii american QVT a castigat circa 9 milioane de euro in urma vanzarii pachetului de 12,8% detinut la compania de asigurari Asirom.
Americanii si-au lichidat joi pe piata RASDAQ a BVB participatia la Asirom la un pret de 0,85 lei/actiune, operatiune in urma careia au incasat aproape 21,2 milioane de euro. QVT Fund a cumparat 10,8% din actiuni la inceputul lui noiembrie 2005 la o cotatie de 0,55 lei/actiune, restul de 2% achizitionandu-le intre timp din piata. Suma totala platita pentru acestea a depasit 12 milioane de euro.
"Am avut o oferta cu un pret foarte bun si ne-am dat seama ca profitul ar fi semnificativ. Vanzarea pachetului a fost o decizie foarte usoara, data fiind si disputa noastra cu actionarul majoritar al Asirom (grupul Interagro - n.red.)", a declarat pentru ZF Angelo Moskov, CEO al QVT Fund.
"Suntem investitori financiari, nu strategici, si cautam sa obtinem profit. Probabil ca daca am fi avut o participatie mai mare, am mai fi ramas in actionariatul companiei", explica Moskov.
El nu a precizat cine a fost cumparatorul pachetului vandut de QVT. Recent, un alt actionar minoritar al Asirom, fondul de investitii Broadhurst, si-a vandut actiunile catre doua societati off-shore: Tarkul Estates LTD si Waterwe Ventures, care au cumparat 14,3% din companie cu 17,8 mil. euro. La sfarsitul lunii trecute, QVT si-a lichidat si participatia detinuta la producatorul de medicamente Zentiva (fostul Sicomed). Americanii si-au vandut pachetul de 12% cu 25 de milioane de euro, profitul obtinut fiind in jur de 5 milioane de euro.
"Nu ne gandim sa iesim de pe piata romaneasca. Cautam noi oportunitati, insa acum preturile sunt cam mari si asteptam o corectie. Cand se va intampla acest lucru, vom cumpara din nou, poate chiar pachete mari de actiuni", afirma Moskov.
Potrivit acestuia, QVT Fund mai are cinci participatii la companii din Romania, una dintre acestea fiind retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo, unde detine un pachet de 15,2% din actiuni, care valoreaza pe Bursa circa 13,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO