Burse - Fonduri mutuale

Fondul sud-african NEPI, la un pas de BVB

Autor: Roxana Pricop

19.05.2011, 23:45 698

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobatprospectul de listare la Bursa de Valori Bucureşti a fonduluisud-african de investiţii New Europe Property Investment (NEPI),proprietarul mai multor proiecte imobiliare în România. Intrareaacţiunilor fondului la tranzacţionare e aşteptată pentru finelelunii mai.

Bursa de la Bucureşti va deveni cea de-a treia piaţă pe care setranzacţionează acţiunile fondului de investiţii NEPI, după Bursade Valori din Johannesburg (Africa de Sud) şi cea de la Londra,segmentul AIM (piaţa alternativă). Pe bursa sud-africană acţiunileNEPI (simbol bursier NEP) se tranzacţionau ieri la un preţ de 3,4euro/titlu, referinţă la care capitalizarea bursieră a fondului erade 261,6 mil. euro.

La Londra, piaţa alternativă este mai puţin lichidă, astfel căultimul preţ al acţiunilor NEPI este din 23 martie, de 3euro/titlu. Pe piaţa londoneză capitalizarea fondului era de 207mil. lire sterline. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 0,01euro.

"Listăm fondul la Bucureşti pentru că vrem să accesăm şi o altăpiaţă de capital şi pentru că mare parte din activele fondului suntpe piaţa românească. În România, industria fondurilor de pensiieste în plină dezvoltare şi în căutare de oportunităţi deinvestiţii. NEPI va fi singurul fond de investiţii imobiliarelistat la Bucureşti, astfel că investitorii instituţionali şi ceide retail vor putea lua expunere pe sectorul imobiliar prinintermediul bursei", a spus Martin Slabbert, director general alNEPI.

Listarea fondului de investiţii la bursa din Bucureşti va fi unatehnică, fără ca fondul să deruleze o ofertă publică de acţiuni.Acţiunile fondului vor fi denominate în lei şi se vor tranzacţionala categoria alte instrumente financiare internaţionale, secţiuneaA.

"Ne aşteptăm ca listarea la bursa din Bucureşti să aibă loc pânăla finalul acestei luni", a mai spus Martin Slabbert.

Prospectul de listare a fost întocmit de Banca Comercială Românăşi de societatea de brokeraj Intercapital Invest. NEPI estecontrolat în proporţie de 21,8% din capital de principalul grupimobiliar din Africa de Sud, Resilient Property Income Fund. La 31decembrie 2010, portofoliul de proprietăţi ale grupului includea 33de proprietăţi de tip retail, birouri şi proprietăţi industriale,din care 27 aflate în România şi restul aflate în Germania.Portofoliul a fost evaluat la 313,7 mil. euro, avea o suprafaţăînchiriabilă de 214.000 de metri pătraţi. Randamentul mediuanualizat generat de proprietăţi a fost de 8,3%.

Cel mai mare activ de retail din portofoliu este Promenada MallBrăila, un centru de retail cu o suprafaţă de 53.000 de metripăraţi având drept chiriaşi-ancoră pe Carrefour şi Bricostore. Celde-al doilea centru de retail din portofoliu este Retail ParkAuchan Piteşti, un centru de retail de 33.000 de metri pătraţi.Consiliul director al fondului este condus de Dan Pascariu,preşedintele consiliului de administraţie al UniCredit ŢiriacBank.

Grupul NEPI a încheiat anul 2010 cu un profit după impozitare de6,9 mil. euro, faţă de 2,7 mil. euro în 2009. Veniturile nete dinchirii s-au dublat în 2010 la 16,2 mil. euro, faţă de 8,2 mil. euroîn 2009.

Datoriile totale ale grupului însumau 205 mil. euro la 31decembrie 2010, mai mult cu 117% faţă de nivelul din 2009 (94,4mil. euro), ca rezultat al achiziţiilor efectuate în timpulanului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO