Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni au pornit în căutarea profitului

Fondurile de actiuni au pornit in cautarea profitului

Autor: Roxana Pricop

09.03.2011, 23:45 69

Cu o inflaţie ce ameninţă să muşte adânc din randamente, vorredescoperi investitorii gustul dulce-amărui al riscului? Înprimele două luni ale acestui an însă investitorii din fondurile deacţiuni au câştigat în medie 5% din suma investită, randamentulmaxim urcând până la 8,5%, performanţă pe care un depozit bancarle-ar fi adus-o poate într-un an, scrie revista BUSINESSMagazin.

Performerul începutului de an a fost fondul de acţiuni BCRExpert, administrat de societatea Erste Asset Management, cu operformanţă de 8,5%. Nu toate fondurile de acţiuni au fost însăcâştigătoare în acest început de an: Omninvest a pierdut 8,7% înprimele două luni, Omnitrust a pierdut 5,36% din valoare, iarunitatea de fond Raiffeisen Prosper a pierdut 4,6%.

Deşi randamentele unor fonduri de acţiuni concurează puternicdobânzile, niciunul dintre acestea nu a reuşit să obţină operformanţă mai mare decât cea a pieţei de acţiuni, mai exact aprincipalului indice bursier BET.

În 2011 indicele BET, al celor mai lichide zece acţiunitranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a crescut cu 11,3%,iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, s-a apreciat cu8,2%.

O explicaţie este lipsa de bani noi în fondurile de acţiuni.Altfel spus, atât timp cât fondurile de acţiuni rămân la acelaşivolum de active, administratorii acestor fonduri nu au mână liberăşi nici bani disponibili pentru a putea profita de oportunităţileapărute la un moment dat în piaţă. Pentru a lua parte la ele,administratorii vor fi nevoiţi să vândă o acţiune pentru a cumpărao alta. La finele lunii februarie fondurile de acţiuni aveau activede 250 mil. lei, sub nivelul atins în 2008 înaintea declanşăriicrizei financiare. În ultimul an investitorii au plasat 37 milioanede lei - bani noi - în fondurile de acţiuni, de 30 de ori mai puţindecât intrările raportate de fondurile monetare în intervalulcuprins între ianuarie 2010-ianuarie 2011.

"Randamentele fondurilor de acţiuni sunt obţinute pe acelaşivolum de active, în condiţiile în care unele acţiuni în care auinvestit fondurile au înregistrat scăderi luna trecută. Pentru aputea bate piaţa, adminis­tratorii fondurilor de acţiuni au nevoiede intrări de capital care le permit să facă ajustări înportofoliu", a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii deadministrare Erste Asset Management.

În căutare de randamente, altele decât cele firave aduse deacţiunile româneşti, unii administratori de fonduri de acţiuni auajuns până la bursa din Londra. Societatea KD Investments,administratorul fondului de acţiuni KD Maximus, a investit înacţiuni ale producătorilor ruşi de gaze şi petrol care setranzacţionează pe Bursa de Valori de la Londra. Cu active îngestiune de peste 43 milioane de lei, KD Maximus, al doilea fond deacţiuni din piaţă ca valoare a activelor, are investiţii în valoarede 2 milioane de euro la Gazprom, Rosneft şi Lukoil şi la cea maimare bancă din Rusia, fiind primul fond românesc care pariază pepotenţialul sectorului energetic rusesc. KD Maximus a mizat pepotenţialul celor mai mari producători ruşi de petrol şi gazeîncepând din cea de-a doua jumătate a anului trecut, strategie carel-a urcat pe poziţia secundă în clasamentul celor mai performantefonduri mutuale în 2010, cu un randament anual de 14,8%.

"Credem că sectorul energetic are potenţial să performeze maibine decât alte sectoare de activitate în acest an. Chiar dacă înprima lună din an performere au fost fondurile de acţiuni cuexpunere pe acţiunile Fondului Proprietatea, iar fondul KD Ma­ximusa obţinut randamente mai mici, rămâne de văzut în ce măsură aceastătendinţă se va menţine", a spus Jan Pricop, preşedinteleso­cietăţii KD Investments, administratorul fon­dului KDMaximus.

După ce au profitat din plin de listarea Fondului Proprietatea,fondurile de acţiuni au şanse să iasă câştigătoare din cel puţinîncă două situaţii: scăderea dobânzilor şi creşterea inflaţiei.Fondurile monetare, care au atras peste 2 miliarde de lei de lainvestitori în ultimii doi ani şi care investesc cu preponderenţăîn depozite bancare, pot risca scăderi ale randamentelor.

Dobânzile la depozitele bancare sunt pe un trend descendent, iarinflaţia reîncepe să devină un pericol pentru investiţiileconser­va­toare. În primele două luni din an fondurile monetare auadus investitorilor un randament de circa 1%. Principalul avantajal "mo­netarelor" în faţa fondurilor de acţiuni rămâne însă risculscăzut de a pierde banii investi­torilor. Riscul acesta creşte cândvine vorba de un fond de acţiuni, însă proverbul "cine nu riscă nucâştigă" este până la urmă mottoul burselor din întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO