Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de investitii ies din cursa pentru Antibiotice Iasi din cauza pretului

Fondurile de investitii ies din cursa pentru Antibiotice Iasi din cauza pretului

Click pentru imaginea marita

01.02.2008, 20:09 41

Pretul mare de la care va incepe licitatia pentru 53% din actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi, ultima "reduta" a statului in industria de profil, si momentul nu tocmai oportun ales au diminuat din apetitul investitorilor straini, dar nu i-au speriat si pe oamenii de afaceri locali.
Pretul de la care va incepe licitatia este de 136 mil. euro, insa ar putea urca pana la 200 mil. euro, potrivit reprezentantilor AVAS.
Potrivit Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in ultimii doi ani au fost primite 53 de scrisori de intentie, atat de la fonduri de investitii cat si de la companii farmaceutice. Cu toate acestea, putini vor fi jucatorii care se vor incumeta sa intre in cursa.
"Probabil ca nu vom participa. In primul rand, pretul este extrem de mare, dar si pachetul oferit este la limita atractivitatii. Ne gandim ca am putea ajunge sa detinem 53% dintr-o companie in care ne vom lupta cu alti investitori institutionali cu participatii minoritare care nu au nicio dorinta sa-ti faca viata usoara", a declarat pentru ZF Cristian Nacu, seful reprezentantei romanesti a firmei de private equity Enterprise Investors, care a depus o scrisoare de intentie pentru compania ieseana.
El a precizat ca momentul ales nu este "foarte fericit" din cauza turbulentelor din mediile financiare internationale.
"Capacitatea de a obtine credite pentru finantarea de achizitii va fi mai dificila in viitor, ceea ce influenteaza oferta si pretul", a adaugat Nacu.
Pe de alta parte, producatorul Biofarm in consortiu cu SIF-urile, care si-au anuntat inca din 2006 intentia de a participa la privatizare, sunt hotarati sa nu dea inapoi.
"Suntem interesati si vom cumpara pachetul de sarcini. Mi se pare pretul destul de mare, insa nu doar mie. Am stat de vorba cu bancheri de investitii si analisti si toti sunt de aceeasi parere", a spus pentru ZF Dan Vasile, directorul general al Biofarm Bucuresti.
El spune ca in cazul in care vor castiga licitatia, fondurile vor fi aduse proportional de fiecare membru al consortiului, "care este insa deschis". In cazul Biofarm se va apela la contractarea de credite bancare.
Horia Manda, managing partner in cadrul BAF (Balkan Accession Fund) - succesorul Fondului Romano-American de Investitii (FRAI) -, spune ca nu este interesat de Antibiotice Iasi.
"Am depus o scrisoare de intentie cu multi ani in urma, insa acum cred ca nu se justifica o astfel de investitie. Nu suntem interesati sa participam la o astfel de competitie", a afirmat pentru ZF Horia Manda. O alta companie romaneasca care se afla printre grupurile interesate de Antibiotice Iasi este Polisano, detinuta de Ilie Vonica.
"Am depus o scrisoare de intentie, insa nu ne-am hotarat daca vom participa sau nu", a spus Vonica.
Nici omul de afaceri Radu Tudorache, care controleaza impreuna cu fratele sau vehiculul de investitii Newarch Investments (actionarul grupului farma Montero) si care de asemenea a depus o scrisoare de intentie pentru Antibiotice Iasi, nu a luat inca o decizie finala cu privire la participarea la licitatie.
"Pretul de pornire anuntat este destul de mare, insa ne uitam in continuare. Avem in vedere si alte investitii in industria de profil, dar nu ne-am hotarat inca ce vom face", a spus Radu Tudorache.
Vanzarea Antibiotice Iasi reprezinta o ultima oportunitate de a intra pe piata locala pentru jucatorii interesati, in conditiile in care preluarea LaborMed, un alt producator important este pe ultima suta de metri.
Potentialii investitori pot depune documentele de participare pana la 17 martie 2008, urmand ca licitatia sa aiba loc pe data de 18 martie 2008.
Ultimele tranzactii cu titluri Antibiotice s-au inchis la un pret de 1,85 de lei pentru o actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 233,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO