Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au adus castiguri de la 7% la 170%

09.03.2010, 23:03 120

Fondurile de actiuni au adus randamente ca in vremurile lorbune, de pana la 170% in ultimul an, cu toate acestea investitoriiau preferat sa-si adaposteasca banii in fonduri neriscante si cuperformante apropiate de cele ale depozitelor bancare.

Fondul de actiuni BT Maxim, administrat de societatea BT AssetManagement, este performerul ultimului an, cu un randament de168,7% in intervalul februarie 2009-februarie 2010. La scurtadistanta il urmeaza alte doua fonduri de actiuni - Romania Actiuni,administrat de Raiffeisen Asset Management, si Active Dinamic,gestionat de Swiss Capital, ambele cu randamente de peste 155%.

In ultimele 12 luni, principalul indice bursier, BET, s-aapreciat cu 180% in timp ce indicele celor cinci societati deinvestitii financiare BET-FI a urcat cu 250%.

La extrema opusa se situeaza fondurile monetare, care inschimbul protejarii capitalului investit si al expunerii reduse larisc au adus investitorilor randamente de pana la 14,4%, maximatins de fondul BCR Monetar, administrat de societatea Erste AssetManagement.

"Pentru investitori, riscul scazut este mai important decatrandamentul in prezent. Astfel se explica faptul ca desi fondurilede actiuni au raportat performante ridicate, expunand investitoriila riscuri mari, acestea nu au reusit sa atraga decat putini banide la investitori in ultimul an, in timp ce fondurile monetare auraportat intrari record de capital", a spus Dan Popovici, directorde investitii la societatea OTP Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO