Burse - Fonduri mutuale

Fondurile poloneze de investiţii cumpără obligaţiuni din străinătate

Indicele WIG20 al celor mai mari şi lichide acţiuni poloneze a înregistrat anul trecut o scădere record. Din mai, indicatorul a pierdut 21% din valoare

Indicele WIG20 al celor mai mari şi lichide acţiuni poloneze a înregistrat anul trecut o scădere record. Din mai, indicatorul a pierdut 21% din valoare

Autor: Bogdan Cojocaru

16.03.2016, 00:02 223

Câţiva investitori instituţionali ai Poloniei au devenit prea mari pentru piaţa de obligaţiuni de acasă şi fac din ce în ce mai mult cumpărături în străinătate, scrie Bloomberg.

Nume precum Wal-Mart Stores, Sanofi-Avensis, Vodafone Group, Coca-Cola şi Electricite de France figurează în colecţiile lor de titluri.

Cel mai mare fond mutual al Poloniei, PZU TFI, pregăteşte o nouă strategie des­chisă care le va permite clienţilor să inves­tească în euroobligaţiuni emise de companii străine. Cel mai mare fond de pensii, Na­tio­nale-Ne­der­lan­den (fostul ING) PTE, a înce­put deja să cum­pere din străinătate obligaţiuni emise de com­panii şi şi-ar putea accelera in­ves­tiţiile deoa­rece Banca Centrală Europeană a anunţat extinderea programului său de achi­ziţii de active pe piaţa bondurilor cor­porate.

Ambele companii citează lipsa unei pieţe secundare funcţionale pentru tranzacţionarea obligaţiunilor corporative denominate în zloţi, moneda locală. Această lipsă face să fie mai mari riscurile pentru investitorii care nu-şi pot vinde cu lejeritate activele dacă situaţia financiară a companiilor se înrăutăţeşte.

Dobânda de politică monetară a băncii centrale poloneze este la cel mai redus nivel din istoria instituţiei, ceea ce îi încurajează pe polonezi să caute alternative cu randament fix la veniturile mici pe care le oferă obligaţiunile guvernamentale. Acţiunile se tranzacţionează la niveluri observate ultima dată în 2009.

„Există din ce în ce mai multă cerere pentru produse cu venit fix deoarece Bursa de Acţiuni de la Varşovia este slabă, iar ran­da­men­tele depozitelor bancare sunt mici“, spune Tomasz Stadnik, CEO al PZU. Fon­durile companiei administrează active echiva­lente cu 5,3 miliarde de dolari.

„Din nefericire, dacă îţi orientezi acest gen de investiţii spre obligaţiunile companiilor locale se creează un dezechilibru de lichiditate deoarece clienţii îşi pot retrage banii oricând, pe când noi nu putem renunţa la datoriile companiei. Astfel, trebuie să mergem în străinătate“, a explicat Stadnik.

Decizia BCE de a include în programul de achiziţii de active piaţa regională de obli­gaţiuni corporate, de 980 miliarde de dolari, va da un boost randamentelor şi va creşte atractivitatea bondurilor străine, spune Kamil Sobolewski, şeful Nationale-Nederlanden. Fondul administrează active de 8,4 miliarde de dolari.

„Aceasta va impulsiona  cererea pentru active denominate în euro emise de companii nefinanciare“, a precizat el.

Autorităţile poloneze au încercat să revitalizeze piaţa locală de obligaţiuni permiţând băncilor să tranzacţionze astfel de instrumente financiare direct pe Bursa de la Varşovia, dând mai multe drepturi cumpărătorilor de obligaţiuni şi încurajând emisiunile de obligaţiuni ipotecare, garantate cu ipoteci.  

Încercările nu au avut succes. Băncile au rămas cei mai mari cumpărători de datorii corporative şi continuă să păstreze titlurile până la maturitatea acestora. Doar 2,4% din volumul total de datorii corporative aflate în circulaţie s-a tranzacţionat anul trecut pe platforma Catalyst dedicată bondurilor emise de companii, faţă de 1,6% în urmă cu şase ani, când a fost lansată această piaţă.

Au scăzut şi emisiunile locale de obligaţiuni. Companiile poloneze au vândut bonduri de 19,6 miliarde de zloţi (5,1 miliarde de dolari) în 2015, cu 8% mai puţin decât în anul anterior, potrivit datelor Fitch Ratings. Piaţa a fost dominată de tranzacţiile mici, ceea ce a făcut mai dificil pentru fonduri mari precum Nationale-Nederlanden şi PZU să investească. Acesta este şi motivul pentru care fondurile de pensii denominate în zloţi au început să-şi reducă portofoliile de obligaţiuni corporative, arată datele Autorităţii de supraveghere financiară.

Nici acţiunile nu au ajutat. Indicele WIG20 al celor mai mari şi lichide acţiuni poloneze a înregistrat anul trecut o scădere record. Din mai, indicatorul a pierdut 21% din valoare.

Nationale-Nederlanden a investit echivalentul a 1,1% din portofoliul local în obligaţiuni emise de companii în străinătate. Colecţia sa de bonduri de acest gen include titluri purtând nume mari precum Wal-Mart Stores, Sanofi-Avensis, Vodafone Group, Coca-Cola şi Electricite de France.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO