Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine au facut achizitii record in septembrie

09.10.2009, 00:00 13

Investitorii straini institutionali au realizat in lunaseptembrie achizitii nete pe Bursa in valoare de 15,1 mil. euro,cele mai mari incepand din luna mai a anului trecut.

Si in luna august cumpararile nete ale persoanelor juridicenerezidente, care sunt reprezentate cu preponderenta de fonduri deinvestitii, s-au ridicat la 10,2 mil. euro.

Achizitiile realizate de institutionalii straini din septembrie,in valoare de 35,7 mil. euro, au depasit cu 73% vanzarile acestorain aceeasi luna.

In ciuda intrarii mai puternice a investitorilor straini lacumparare de luna trecuta, prezenta acestora pe Bursa se mentineinca la un nivel scazut, strainii realizand in septembrie putinpeste 20% din valoarea tranzactiilor cu actiuni derulate pepiata.

Principalul indice la pietei, BET, a cunoscut o aprecieremodesta luna trecuta, de doar 3%, in timp ce SIF-urile, care suntcele mai tranzactionate titluri de pe Bursa, au urcat in medie cu16,2%.

In septembrie, alaturi de SIF-uri, cele mai mari rulaje le-auinregistrat actiunile bancare, Banca Transilvania (TLV) si BRDSociete-Generale, cu aproape 19 mil. euro si respectiv 11,8 mil.euro.

Achizitiile record ale strainilor institutionali din septembrievin in contextul in care luna trecuta unul dintre fondatorii BanciiTransilvania, Claudiu Silaghi, a vandut 2,1% din actiunile banciipentru suma de 8,2 milioane de euro, cumparatorii fiind investitoriinstitutionali straini.

De altfel, investitorii persoane fizice romane de pe Bursa aufost vanzatori neti luna trecuta, cu circa 11,9 mil. euro.

Numarul conturilor de cumparare si vanzare ale persoanelorfizice romane a continuat sa urce, la fel ca si valoareatranzactiilor derulate pe Bursa, acestea ajungand la circa 7.200 sirespectiv 9.400 de conturi, reprezentand de asemenea nivelurirecord pentru ultimul an de zile.

Incepand cu luna mai a acestui an, dupa o crestere de circa 2,5ori a SIF-urilor fata de minimele din februarie, investitorii miciau scos de pe Bursa pana in prezent peste 40 mil. euro, actiunicare au ajuns in cea mai mare parte in portofoliile fondurilor deinvestitii straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO