Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine au inceput sa acumuleze la Fondul Proprietatea

30.08.2009, 19:03 22

Numirea gigantului american Franklin Templeton drept administrator al Fondului Proprietatea (FP) a atras atentia fondurilor straine de investitii si a dus la o apreciere a actiunilor FP cu pana la 25% in ultima luna.

Fondul de investitii Special Opportunities, administrat de firma suedeza East Capital, a intrat in actionariatul FP in trimestrul al doilea, plasand cateva milioane de euro in titlurile Fondului.

Potrivit raportului semestrial de administrare emis de East Capital, investitia in Fondul Proprietatea va aduce performante pentru ca exista doi factori care vor genera o crestere a pretului actiunii FP: numirea lui Templeton drept administrator, asteptata in al treilea trimestru, si listarea Fondului, estimata pentru finalul 2009 sau in cea de-a doua jumatate a 2010.

"Am fost contactat de reprezentanti ai fondurilor de investitii, care sunt interesati sa cumpere actiuni la Fondul Proprietatea, insa nu prea inteleg cum functioneaza. Cum pot fi cumparate actiuni la Fond daca acesta nu este listat", spune un broker.

Fondul Proprietatea a fost infiintat in anul 2005, insa nu a fost listat nici pana in prezent. Din martie 2008, este permisa vanzarea actiunilor FP, fapt care a permis pe de o parte fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, sa isi incaseze depagubirile.

Pe de alta parte, a permis fondurilor de investitii straine sa intre in actionaritul unui fond cu participatii la unele dintre cele mai importante companii energetice la nivel national.

Raportarile oficiale realizate de Depozitarul Central arata ca o persoana juridica a ajuns sa detina peste 1% din capitalul fondului dupa achizitii derulate in intervalul 10 iulie-13 august. Anul trecut, vehiculul american de investitii Cartesian a cumparat 2,77% din capitalul fondului. Astfel, doua persoane juridice au detineri mai mari de 1% din capitalul FP, controland impreuna 3,78% din FP la 13 august.

Fondul Proprietatea are trei persoane fizice cu participatii de peste 1% din capitalul social, acestea controleaza impreuna 8,46%, mai putin cu 0,7% decat la mijlocul lunii iulie. Participatia Ministerului Finantelor, actionarul majoritar, s-a redus usor pana la 65,09%, iar numarul persoanelor fizice care au detineri mai mici de 1% a urcat pana la 2.540, controland cumulat 18,93% din Fond.

Titlurile FP au ajuns sa se tranzactioneze in prezent la circa 23-25% din valoarea nominala, prin anunturi la mica publicitate, inregistrand o crestere cu aproape 25% in ultima luna, potrivit datelor culese de la investitori si brokeri.

Datele privind tranzactiile cu actiuni FP sunt incerte, iar raportarile oficiale nu fac referiri la pretul actiunilor sau la identitatea actionarilor, a cumparatorilor sau a vanzatorilor.

Alaturi de numirea lui Franklin Templeton drept administrator, numarul redus de noi actionari cauzat de blocarea dosarelor la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a dus la cresterea pretului la actiunile FP, mai sustin brokerii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO