Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine au scos bani de pe piata in august

13.09.2007, 18:11 13

Investitiile straine la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat in august un sold negativ de 26,7 mil. euro, fondurile straine fiind pentru prima data vanzatori neti in ultimul an, potrivit datelor publicate pe site-ul BVB.
Vanzarile strainilor s-au suprapus peste o corectie a Bursei de la Bucuresti, care a venit si pe fondul crizei de pe pietele internationale. Indicele BET a pierdut circa 8,5% in prima jumatate a lunii august, recuperand pierderea in a doua parte a lunii. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut in aceeasi perioada circa 13%.
Corectiile din august au venit dupa o perioada foarte buna in care indicii bursieri stabilisera noi maxime istorice. Brokerii spun ca nu se poate vorbi despre o activitate mai intensa la vanzare a investitorilor straini, ci mai ales de un interes mai scazut la cumparare. In aceasta perioada, investitorii institutionali sunt preocupati de criza de pe pietele internationale si acorda mai putina atentie pietelor mici, printre care se numara si Romania, sustin brokerii care lucreaza mai ales cu clienti straini.
De altfel, vanzarile nerezidentilor au fost luna trecuta de 154,8 mil. euro, mai mici decat in iunie sau iulie, in timp ce achizitiile au insumat 128,1 mil. euro, cea mai mica valoare din ultimele patru luni. Cu toate acestea, numarul fondurilor straine care au fost active la cumparare (dat de numarul conturilor de cumparare ale persoanelor juridice nerezidente) a crescut la un nivel record de 187, fata de 169 in iulie, in timp ce numarul conturilor de vanzare a scazut usor, la 152.
Micii investitori romani au fost mai activi in august. Numarul de conturi de cumparare apartinand persoanelor fizice romane s-a ridicat luna trecuta la aproape 13.000, depasind precedentul maxim istoric care fusese stabilit in ianuarie 2006.
Cumpararile investitorilor individuali locali au atins, de asemenea, un nivel record de 156,2 mil. euro, in timp ce vanzarile au fost de 165,4 mil. euro. Astfel, soldul tranzactiilor derulate de micii investitori locali a fost aproape 0, situatie destul de rar intalnita pe piata locala. De regula, vanzarile persoanelor fizice romane sunt mai mari decat achizitiile, deoarece in acestea intra si vanzarile cuponarilor.
Valoarea totala a tranzactiilor derulate pe Bursa de Valori in luna august a fost de 383 mil. euro, cu 100 mil. euro mai mica decat in iulie. Luna septembrie a debutat cu noi corectii pe fondul unei lichiditati foarte reduse. Brokerii sustin ca atat timp cat pe pietele externe, in special cea americana, situatia ramane incordata, investitorii vor ramane in asteptare.
Acestia sustin ca urmatoarea luna este una decisiva si o posibila criza mai puternica a pietei americane ar putea afecta destul de serios si piata romaneasca. In schimb, daca pietele straine vor da semne de relaxare, investitorii s-ar putea intoarce si pe pietele mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO