Burse - Fonduri mutuale

Fondurile straine de investitii au cumparat 7,5% din SIF-uri de la inceputul anului

Fondurile straine de investitii au cumparat 7,5% din SIF-uri de la inceputul anului

Click pentru imaginea marita

27.06.2007, 18:56 18

Investitiile nete ale investitorilor straini in cele cinci societati de investitii financiare (SIF) s-au ridicat in primele 5 luni ale anului la circa 189 de milioane de euro, potrivit statisticilor publicate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Raportand aceasta suma la nivelul mediu al capitalizarii SIF-urilor in aceasta perioada, de circa 2,55 miliarde de lei, rezulta ca investitorii straini au cumparat de la inceputul anului aproape 7,5% din capitalul social al tuturor SIF-urilor. Practic, fondurile straine au cumparat cate 1,5% din actiunile SIF-urilor in fiecare luna, cele cinci societati fiind primele in topul preferintelor investitorilor straini.
Ponderea investitorilor straini in capitalul social al SIF-urilor se situa la inceputul acestui an in jurul nivelului de 25%, potrivit declaratiilor unora dintre presedintii acestor societati. SIF Moldova a publicat chiar o statistica privind actionariatul la sfarsitul lunii martie, potrivit careia un sfert din actiunile sale erau detinute de straini.
Avand in vedere insa achizitiile realizate de fondurile straine in ultima perioada, este posibil ca ponderea investitorilor straini in capitalul SIF sa atinga in curand si chiar sa depaseasca 30%.
SIF-urile au revenit in atentia investitorilor saptamana trecuta, o data cu publicarea de catre CNVM a unei decizii care permite fondurilor de investitii administrate de aceeasi companie de administrare sa cumpere cate 1% din fiecare SIF, considerandu-se ca acestea nu actioneaza in mod concertat cu societatea de administrare.
Potrivit legii, in prezent nici o persoana sau grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din capitalul social al unei SIF.
Publicarea deciziei CNVM a propulsat SIF-urile la noi maxime istorice, pe fondul unor volume de tranzactionare foarte ridicate pentru aceasta perioada, in conditiile in care aceasta norma ar putea creste interesul fondurilor straine pentru SIF-uri.
SIF-urile se incadreaza in statistica CNVM privind investitiile straine la categoria "Alte tipuri de intermedieri financiare" (cod CAEN 6523). Aceasta categorie se situeaza pe primul loc in statisticile lunare ale CNVM privind investitiile straine, investitiile nete pe SIF-uri reprezentand aproape jumatate din valoarea achizitiilor nete ale nerezidentilor in primele cinci luni, care s-au ridicat la circa 400 de milioane de euro.
Cumpararile totale de titluri SIF ale nerezidentilor s-au ridicat la 461 de milioane de lei, iar vanzarile au insumat circa 272 de milioane de lei.
Achizitiile fondurilor straine pe SIF-uri au explodat practic la inceputul acestui an, o data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, care a atras un val important de investitii straine pe piata romaneasca de capital.
Printre preferatele strainilor se numara si bancile, care intra in categoria "Alte activitati de intermedieri monetare" (cod CAEN 6512), care au atras investitii nete de 86,3 milioane de euro in primele cinci luni ale anului, principalele vizate fiind actiunile BRD si Banca Transilvania.


ABN Amro vinde SIF-uri la Frankfurt
Banca olandeza ABN Amro a lansat la bursa din Frankfurt incepand din luna martie a acestui an o emisiune de certificate care au in spate actiunile societatilor de investitii financiare. Certificatele sunt structurate dupa componenta indicelul BET-FI si permit investitorilor care nu sunt activi pe piata de la Bucuresti sa investeasca indirect in actiunile SIF-urilor. Informatia a aparut insa de-abia ieri pe piata locala si a coincis cu un nou maxim istoric pe SIF-uri. In ultimele trei luni certificatele ABN Amro au crescut cu circa 60% in euro, randament foarte greu de obtinut pe pietele financiare dezvoltate. Banca olandeza gestioneaza cateva sute de astfel de produse financiare structurate. Emisiunea de certificate pe indicele BET-FI a cuprins, conform datelor de pe site-ul bancii, 30.000 de certificate care valoreaza in prezent circa 260 de euro fiecare, valoarea emisiunii fiind astfel in prezent de circa 7,8 milioane de euro. Banca castiga de pe urma diferentei dintre pretul de cumparare si cel de vanzare a certificatelor - situata in prezent la circa 3% - si isi acopera riscurile prin achizitia titlurilor de pe Bursa de la Bucuresti. O crestere a interesului investitorilor pentru certificatele pe indicele BET-FI coincide astfel cu cumparari de actiuni SIF de pe piata de la Bucuresti si ar putea determina banca sa suplimenteze emisiunea. ABN Amro a reintrat incepand de anul acesta pe piata locala de brokeraj prin reautorizarea ABN Amro Securities, societate a carei activitate fusese suspendata in urma cu cativa ani ca urmare a unei decizii la nivel global. Certificate pe actiuni romanesti se tranzactioneaza si la Bursa din Viena, acestea urmarind actiunile companiilor incluse in indicele ROTX.


Creste cota Cocor in meciul cu SIF Transilvania
Actiunile SIF Transilvania au avut in ultimele zile o evolutie mult mai buna decat celelalte societati de investitii financiare, semn ca tot mai multi dintre investitori pariaza pe Cocor in litigiul pe care aceasta il are cu SIF Transilvania pe tema majorarii de capital de la SIF. Cocor cere anularea majorarii prin care SIF a acordat actionarilor o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta. Doar ieri actiunile SIF Transilvania au urcat cu aproape 9%, fata de o crestere de 1,2% a indicelui BET-FI, care urmareste cele cinci SIF-uri. Anularea majorarii de capital de la Cocor ar insemna ca o actiune ar reprezenta o cota procentuala dubla din activele societatii fata de acum, astfel ca o eventuala anulare a majorarii ar duce, teoretic, la cresterea puternica a pretului unei actiuni. Cocor a prezentat intr-un comunicat transmis pietei RASDAQ saptamana trecuta fundamentele juridice care au stat la baza contestarii majorarii de capital de la SIF Transilvania. Principalul argument al Cocor este ca legea pietei de capital prevede ca fondurile de investitii din categoria "alte organisme de plasament colectiv", in care se incadreaza si SIF-urile, nu isi pot majora capitalul decat prin oferta publica, in vreme ce acordarea de actiuni gratuite catre actionari constituie o oferta publica. Cocor a solicitat si CNVM sa anuleze avizul pe care l-a acordat modificarii statutului SIF Transilvania. Reprezentantii SIF Transilvania au spus in mai multe randuri in ultimele saptamani ca actiunea in justitie a Cocor este nefundamentata si ca aceasta ar putea fi o tentativa de manipulare a pietei. Procesul dintre cele doua societati ar putea dura cativa ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO