Burse - Fonduri mutuale

Franklin Templeton a mai cumpărat 73 de milioane de acţiuni Petrom

Franklin Templeton a mai cumpărat 73 de milioane de acţiuni Petrom

Foto Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa

06.03.2013, 00:07 514

Fondurile de investiţii ale grupului american Franklin Templeton au cumpărat luni 73 de mili oane de acţiuni Petrom, reprezentând 0,13% din capitalul companiei, investiţia totală ridicân du-se la 32,2 mil. lei (7,4 mil. euro), potrivit rapor tărilor transmise bursei de firma de brokeraj Wood& Company, care a intermediat transferu rile.

Ieri s-au transferat 95 de milioane de acţiuni Petrom, prin intermediul a patru tranzacţii speciale în valoare de 42 mil. lei. Este posibil ca şi restul acţiunilor să fi fost cumpărate tot de Templeton prin intermediul altor firme de brokeraj.

Templeton a fost în ultimul an cel mai mare cumpărător de acţiuni Petrom, cu achiziţii raportate în valoare de peste 146 mil. lei. Acţiunile cumpărate reprezintă circa 0,65% din capitalul companiei.

Petrom ar putea plăti în acest an dividende reprezentând în jur de 7% din preţul acţiunilor. Templeton ar putea încasa astfel dividende de circa 2,7 mil. euro.

Templeton a început să cumpere Petrom după ce a preluat administrarea Fondului Proprietatea, în septembrie 2010. FP deţine 20,1% din Petrom.

În ultimii ani, Templeton a fost unul dintre cei mai mari investitori de pe bursa locală, iar pe lângă Petrom fondurile conduse de Mark Mobius au mai cumpărat acţiuni la BRD, la SIF-uri şi la Bursa de Valori Bucureşti. Recent, fondurile Templeton au fost raportate cu o participaţie de 5% din SIF Banat-Crişana, însă şi la celelalte SIF-uri deţinerile sunt consistente.

Investiţiile Templeton au fost eclipsate doar de cele ale fondului de hedging american Elliott, care a cumpărat 16% din Fondul Proprietatea. Elliott nu a investit însă în alte companii locale, concentrându-se exclusiv asupra FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO