Burse - Fonduri mutuale

Gratuitele au urcat actiunile SIF Transilvania cu 12,4%

03.05.2007, 18:50 16

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut ieri cu 12,4%, inchizand la un maxim istoric de 4,17 lei/actiune, dupa ce actionarii societatii au aprobat vineri, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), dublarea capitalului social si distribuirea de actiuni gratuite.
In deschiderea sedintei, actiunile SIF Transilvania au urcat cu maximul permis, de 15%, pana la un maxim de 4,26 lei/actiune. Tranzactiile realizate cu aceste titluri au atins un nivel record de aproape 48 mil. lei (14,4 mil. euro), de circa 10 ori mai mult decat rulajul realizat in mod normal, reprezentand peste 61% din valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri pe Bursa.
Brokerii considera ca cel mai important aspect pentru investitori a fost faptul ca s-a putut lua aceasta decizie in cadrul AGA, ceea ce deschide drumul pentru luarea altor decizii importante pentru societate, pe viitor.
"Decizia luata vineri in AGA a fost foarte importanta pentru ca a aratat ca se pot lua in continuare decizii importante privind majorarea capitalului social cu actiuni gratuite sau cu aporturi de capital si se poate lua in discutie intentia conducerii societatii de majorare a pragului de detinere la 5%", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.
El considera ca celelalte SIF-uri vor incerca si ele sa-si modifice statutul astfel incat actionarii sa poata lua decizii importante.
"Daca ne gandim ca investitorii straini incearca sa ocupe pozitii in toate cele cinci SIF-uri, este de asteptat ca la un moment dat sa ia decizii cu sau fara sprijinul conducerii. Primul lucru care trebuie schimbat este statutul, iar in momentul in care acesta va fi pus pe ordinea de zi a AGA, cu siguranta ca investitorii se vor prezenta sa-l sustina", a precizat Floroiu.
Alte trei SIF-uri, Banat-Crisana, Moldova si Oltenia, intra astazi la tranzactionare, iar brokerii se asteapta sa vada cresteri consistente si la acestea.
Per ansamblu, Bursa a incheiat ieri in scadere, indicele BET-C pierzand 1,1%, in principal din cauza Petrom si BRD, la care a trecut data de dividend. Banca Transilvania a castigat in schimb 1,8% pe fondul unui rulaj ridicat, dupa ce actionarii au aprobat joia trecuta majorarea capitalului social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO