Burse - Fonduri mutuale

Greseala sau speculatie pe Petromdia?

13.09.2004, 00:00 17

Actiunile Rompetrol Rafinare  (Petromidia) au urcat brusc pe parcursul sedintei bursiere de vineri cu 13% pana la 610 lei/actiune si au coborat la fel de brusc pana la 530 lei/actiune. Brokerii spun ca ar putea fi vorba ori de tranzactii cu caracter speculativ ori de o intoducerea gresita a unui ordin de tranzactionare.
Dupa modul cum s-au derulat tranzactiile unii dintre brokeri au tras concluzia ca poate fi vorba de o greseala a uni trader care a ar fi intodus in mod eronat un ordin primit de la un client. Scaderea la fel de brusca a actiunilor ar putea fi explicata de vanzarea pachetului de actiuni cumparat in mod eronat.
"Chiar cand au inceput sa creasca ma uitam pe piata la actiunile Petromidia. Ordinul de tranzactionare s-a dus direct pana in 610 lei/actiune. Am crezut ca se intampla ceva sau ca cineva incearca sa manipuleze piata. Nu a durat nici 30 de secunde si pe piata a intrat un alt ordin, cam de aceeasi cantitate, dar de vanzare," povestea un broker. Volumul fiecaruia din cele doua ordine de tranzactionare a fost de aproximativ doua milioane de actiuni, adica putin peste un miliard de lei. Pana la finalul zilei, actiunile companiei s-au stabilizat in jurul pretului de 550 lei/actiune si au incheiat ziua in crestere, la 569 lei/actiune, cu 5,6% mai mult decat joi. Pe parcursul zilei s-au transferat 6,1 milioane de actiuni in valoare de 3,4  miliarde de lei.
Tendinta predominanta pe piata a fost vineri cea de scadere. Indicele BET a pierdut 1,3% din valoare in principal din cauza declinului actiunilor Petrom, in timp ce SIF-urile au coborat, in medie, cu 0,5%.
"Piata a fost destul de moale saptamana trecuta. Ma astept ca actiunile sa isi revina in continuare spre inceputul lunii octombrie cel putin din punctul de vedere al valorii tranzactiilor si apoi sa putem vorbi si de cresteri de pret," a comentat Octavian Dragolea, directorul European Securities.
Actiunile Petrom au continuat evolutia extrem de fluctuanta si vineri pe fondul unei lichiditati mai ridicate decat in ultimele zile. Dupa ce au urcat in prima parte a zilei pana la 2.400 lei/actiune, cel mai mare pret atins pe parcursul saptamanii, actiunile Petrom au incheiat ziua la 2.310 lei/actiune, in scadere cu aproape 4%.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale SIF Oltenia, cu operatiuni in valoare de 11,5  miliarde de lei. Actiunile societatii au incheiat ziua pe scadere, la 7.350 lei/actiune, cu 1,3% mai putin decat joi. Singura dintre SIF-uri care a incheiat ziua pe crestere a fost SIF Transilvania care a inregistrat la finalul zilei un pret de 9.200 lei/actiune, cu 0,6% mai mut decat cotatia de referinta. Actiunile SIF Transilvania au fost singurele dintre SIF-uri in cazul carora valoarea tranzactiilor nu a depasit un miliard de lei.
Dintre actiunile mai putin lichide, o crestere semnificativa au inregistrat titlurile producatorului de motoare Diesel Mefin Sinaia, care au urcat cu 5,8%  pana la 45.500 lei/actiune. De la inceputul lunii, actiunile Mefin au urcat cu aproape 30% pe fondul rezultatelor in crestere raportare de companie pe prima jumatate a anului.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de materiale de constructii Lafarge Agregate si Betoane au fost vineri printre cele mai tranzactionate de la Bursa Electronica RASDAQ, cu operatiuni in valoare de peste un miliard de lei.
Cele 15 operatiuni ale zilei cu actiunile companiei s-au realizat la preturi cuprinse intre 74.500 si 84.000 lei/actiune. Pretul mediu al actiunilor a castigat 12% fata valoarea anterioara. Pachetele de actiuni transferate reprezezinta 0,2% din capitalul companiei. Lafarge Agregate si Betoane este detinuta de grupul francez Lafarge, care controleaza 85% din actiuni. Principalul actionar minoritar este SIF Muntenia, cu o participatie de 10%.
Lichiditatea actiunuilor producatorului de camasi Braioconf Braila s-a mentinut ridicata, cu tranzactii in valoare de 1,2 miliarde de lei. Desi pretul actiunilor a atins la debutul sedintei de tranzactionare un nou maxim istoric de 82.000 lei/actiune, cotatia medie a pierdut peste 4% fata de joi. Ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 75.000 lei/actiune.
Operatorul portuar Socep Constanta a inregistrat o usoara corectie negativa dupa aprecierea de joi. Tranzactiile de vineri, in valoare de 212 milioane de lei s-au realizat la preturi cuprinse intre 1.750 si 1.790 lei/actiune. Cotatia de inchidere a coincis cu pretul maxim al zilei.
In singura tranzactie cu actiunile producatorului de utilaje pentru foraj Armax Gaz Medias s-a transferat un pachet de actiuni in valoare de 891 milioane de lei. Pachetul transferat reprezinta 1,8% din actiunile companiei. Pretul la care s-a realizat operatiunea de vineri a fost de 2.000 lei/actiune, mai mare cu 15% fata de cotatia precedenta.
Cotatia actiunilor Unirea Shopping Center a urcat cu 3,2% pe fondul unei lichiditati destul de reduse. Tranzactiile cu actiunile societatii care detine Magazinul Unirea au insumat 97 milioane de lei si s-au realizat la preturi cuprinse intre 602.000 si 630.000 lei/actiune.
Prodlacta Brasov a urcat cu peste 4% fata de cotatia anterioara, atingand 22.000 lei/actiune. Tranzatiiile cu actiunile societatii au insumat 95 milioane de lei.
Actiunile producatorului de aparate de masura si control Mecanica Fina Bucuresti au inregistrat patru tranzactii in valoare de 85 milioane de lei, iar cotatia medie a urcat cu 1%. In ultima luna pretul actiunilor Mecanica Fina a urcat cu 30%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO