Burse - Fonduri mutuale

Guvernul pregateste din nou Proprietatea de listare

Guvernul pregateste din nou Proprietatea de listare

Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea

07.02.2007, 18:57 17

Listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori ar urma sa se realizeze in urma unei oferte publice de vanzare de actiuni derulata de Ministerul de Finante, actionarul fondator al FP, conform unui proiect de ordonanta de urgenta publicat ieri.
Fondul are un capital social de circa 4 miliarde de euro, astfel ca, la valoarea nominala a actiunilor, valoarea ofertei ar urma sa fie de circa 800 de milioane de euro.
Listarea fondului a fost amanata in mai multe randuri, aceasta fiind anuntata initial pentru primavara anului trecut. Principala cauza a amanarilor a fost legislatia neclara, ce urmeaza sa fie modificata prin ordonanta de urgenta pe care guvernul o pregateste.
Actiunile listate la Bursa au inregistrat ieri corectii medii de 1%, intrerupand seria de cresteri, dupa aparitia informatiilor privind listarea fondului. O oferta de 800 de milioane de euro ar fi destul de greu de absorbit de piata romaneasca, cu o lichiditate destul de scazuta, fara ca investitorii sa renunte la actiuni pe care le detin deja in portofoliu, mai ales ca, in conformitate cu proiectul, in urmatorul an ar urma sa aiba loc alte circa 100 de oferte publice de vanzare de actiuni.
Oferta de actiuni a FP ar urma sa aiba loc in termen de trei luni de la autorizarea acestuia de catre CNVM ca fond de investitii. Cu toate acestea, Guvernul are un termen de nu mai putin de doi ani pentru aprobarea regulamentului de organizare a licitatiei internationale pentru desemnarea societatii de administrare a fondului. Pana atunci de administrarea banilor actionarilor fondului ar urma sa se ocupe Ministerul de Finante.
Titlurile primite la Fondul Proprietatea vor putea fi vandute la bursa cel tarziu in luna decembrie a acestui an, daca sunt respectate termenele maxime din proiectul de ordonanta pentru modificarea legislatiei si in nota de fundamentare, precum si perioadele legale de autorizare.
Pana la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica toate titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot insa opta pentru incasarea in numerar a cel mult 200.000 de euro din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile la bursa.
Ministerul Finantelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor, AVAS si OPSPI vor initia, pana la 31 martie, procedurile de listare la BVB a minim 10% din actiunile companiilor la care Fondul Proprietatea are participatii, procentaj dublu fata de nivelul stabilit initial, prevede proiectul. Procedurile de listare a societatilor vor fi finalizate pana la data de 31 august 2008.
Fondul detine participatii la circa 100 de companii nelistate, marea majoritate cu capital de stat. Listarile companiilor unde statul e actionar majoritar au mers insa foarte incet in ultimii ani. In ultimii trei ani, cand guvernul a initiat un program de listare a catorva companii de stat pe Bursa, una singura - Transelectrica - a finalizat acest proces.
Proiectul de ordonanta prevede si limitari ale drepturilor de vot ale actionarilor, in functie de marimea detinerilor acestora. Pentru detinerile de pana la 5%, inclusiv, din capitalul fondului, fiecare actiune da dreptul la un vot. In cazul unei participatii detinute de un actionar reprezentand pana la 10% inclusiv, actiunile reprezentand pana la 5% dau dreptul la un vot fiecare, iar pentru actiunile reprezentand intre 5% si 10%, un vot este corespunzator la doua actiuni.
Pentru detinerile mai mari de 10% , pentru titlurile ce exced acest prag actionarii vor avea un drept de vot la fiecare pachet de actiuni reprezentand 5%.

FP va putea recupera creanta WTC Bucuresti catre AVAS
Creanta detinuta de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la World Trade Center Bucuresti va fi transferata Fondului Proprietatea (FP), acesta avand posibilitatea sa o valorifice prin orice metoda, inclusiv prin conversia in actiuni noi emise de WTC. Creanta va fi transferata impreuna cu toate accesoriile acumulate, potrivit proiectului de ordonanta pentru modificarea legislatiei aferente fondului. Dupa ce Fondul va valorifica creanta, va emite actiuni noi ce vor reveni in intregime si de drept statului roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice. Valoarea nominala totala a actiunilor nou emise de catre Fondul Proprietatea va fi egala cu suma recuperata de catre Fond. FP a intrat in structura actionariatului societatii WTC in luna iulie a anului trecut, dupa ce a preluat pachetul de actiuni de 20% detinut anterior de AVAS. La finele anului 2005, compania avea o datorie de peste 60 de milioane de euro catre AVAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO