Burse - Fonduri mutuale

HTI a deschis drumul Morgan Stanley in actionariatul BVB

06.09.2007, 17:52 12

Banca americana de investitii Morgan Stanley, una dintre cele mai mari companii de profil din lume, a intrat in actionariatul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) dupa ce a achizitionat 200 de actiuni ale bursei de la societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare.
Morgan Stanley devine astfel primul investitor strain de calibru care intra in actionariatul BVB fara sa fi preluat o societate de brokeraj existenta pe piata.
Tranzactia a fost aprobata marti de Consiliul de Administratie al BVB care a decis insa ca Morgan Stanley sa primeasca actiuni preferentiale, fara drept de vot, deoarece nu are statutul de membru al Bursei de Valori si nu a notificat CNVM cu privire la aceasta tranzactie, potrivit unor surse din piata. Tranzactia s-a realizat la pretul de 150 lei/actiune, valoarea acesteia fiind de 30.000 de lei (circa 9.000 de euro). La acest pret, BVB este evaluata la circa 220 mil. euro.
Morgan Stanley este interesata sa devina membra a Bursei de Valori Bucuresti, statut care i-ar permite sa desfasoare operatiuni de brokeraj pe piata romaneasca prin intermediul diviziei sale specializate. Statutul de membru al BVB se poate dobandi fie prin achizitia unei licente de tranzactionare direct de la BVB, fie prin preluarea unei societati de brokeraj locale. Banca americana de investitii ar putea fi interesata si de preluarea unui pachet mai mare de actiuni la BVB.
Ziarul Financiar a scris la inceputul lunii iunie despre intentia Morgan Stanley de a prelua societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare, controlata de Daniel Tepes. Atat reprezentantii Morgan Stanley, cat si cei ai HTI Valori Mobiliare au refuzat sa comenteze pana acum pe marginea acestui subiect.
HTI este unul dintre cei mai mari actionari ai BVB, la care detine aproape 3% din actiuni, si cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu, unde detine 17% din actiuni.
Morgan Stanley a cumparat in luna mai un pachet de 6% din actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Imotrust Arad (ARCV), diminuandu-si ulterior participatia.
Banca americana de investitii a intermediat in acest an alaturi de Unicredit listarea pe bursa londoneza a companiei olandeze Vimetco, actionarul majoritar al Alro Slatina, oferta publica ridicandu-se la peste 500 mil. dolari. De asemenea, Morgan Stanley si UBS se vor ocupa de listarea la Londra a grupului telecom RCS&RDS.
Bursa de Valori Bucuresti are un capital social de 49 mil. lei (14,7 mil. euro), luand in considerare majorarea de capital cu actiuni gratuite realizata in prima parte a acestui an din profitul pe anul trecut. BVB are in prezent 90 de actionari, majoritatea fiind societati de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO