Burse - Fonduri mutuale

Ieftinirea titeiului si intarirea leului lovesc profitul Petrom

Ieftinirea titeiului si intarirea leului lovesc profitul Petrom

Mariana Gheorghe, CEO Petrom

17.08.2007, 21:26 22

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a inregistrat in primele sase luni ale anului un castig net de 266 de milioane de euro (887 milioane de lei), in scadere fata de 404 milioane de euro (1,4 miliarde de lei) raportate in primul semestru al anului trecut. Cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de euro (5,4 miliarde de lei), in scadere cu 9%, in euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In trimestrul doi, Petrom a avut un profit net de 154 de milioane de euro la o cifra de afaceri de 818 milioane de euro.
Rezultatele sunt considerate sub asteptari de catre analistii financiari. La Bursa, actiunile Petrom au scazut ieri cu 3,8%, compania pierzand 350 de milioane de euro din valoare. Evolutia actiunilor a fost influentata si de scaderea intregii Burse, nu doar de rezultatele financiare.
"A fost o jumatate de an plina de provocari, dar rezultatele in primul semestru sunt consistente cu asteptarile noastre. Aprecierea puternica a leului fata de dolarul american si intr-o oarecare masura preturile mai mici la titei au influentat negativ cifra de afaceri si profitul", a declarat Mariana Gheorghe, directorul executiv (CEO) al companiei, care este controlata de grupul austriac OMV. In primele sase luni, leul s-a apreciat cu 13% fata de dolarul american, de la 2,88 lei la 2,51 lei/$, iar pretulu titeiului a scazut cu aproximativ 2 dolari pe baril.
Un alt factor care a contribuit la reducerea rezultarelor financiare a fost si scaderea productiei interne de titei si gaze, cat si la nivel international. In acelasi timp, volumul de produse vandute a fost mai scazut din cauza reviziei de sase saptamani a rafinariei Arpechim.
"Rezultatele pe trimestrul doi au fost in crestere fata de primul trimestru al anului, dar comparativ cu trimestrul al doilea din 2006 arata mai putin bine. Atat per ansamblul semestrului, cat si strict la nivelul trimestrului al doilea, rezultatele sunt sub asteptarile noastre", a declarat Adriana Marin, seful departamentului de analiza de la societatea de brokeraj CA IB Securities.
Practic, productia realizata de Petrom din activitatea de explorare si productie, cel mai important segment de business al companiei, este evaluata in functie de cotatiile internationale la titei exprimate in dolari. Astfel, titeiul extras de Petrom a fost evaluat la un dolar mai slab. Mai departe, productia extrasa este vanduta catre partea de rafinare. Pretul de vanzare se exprima in lei, prin transformarea dolarilor rezultati din productie. Aprecierea leului duce la diminuarea incasarilor exprimate in lei. Daca nu s-ar face aceasta transformare, aprecierea leului nu ar mai avea o influenta majora asupra companiei. Pe partea de marketing, cea mai eficienta masura de protectie impotriva cursului valutar este diminuarea exporturilor, lucru care s-a si intamplat, Petrom reducandu-si exporturile cu 54%. Totusi, marjele de rafinare s-au imbunatatit in perioada analizata, tocmai ca urmare a unor costuri de achiztie a materiei prime mai reduse.
"Costurile salariale s-au mentinut intr-un oarecare echilibru. Pe de o parte numarul de salariati a scazut ca urmare a procesului de restructurare, dar au fost majorate salariile actualilor angajati, ceea ce a redus impactul asupra costurilor", a declarat Reinhard Pichler, directorul financiar al companiei.
Compania a anuntat ca este in discutie cu mai multi furnizori de echipamente si servicii printre care se numara si Petromservice pentru "eficientizarea relatiei." Reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze asupra intentiei de a achizitiona un astfel de furnizor, desi potrivit conducerii Petromservice astfel de discutii au existat intre cele doua companii.
Actiunile Petrom au inchis sedinta bursiera de ieri la 0,4950 lei, valoarea companiei ajungand la 8,7 miliarde de euro. In acest an, actiunile Petrom au mers prost la Bursa.


La Bursa s-a vandut fara discriminari

Scaderile de la Bursa de care nimeni nu se mai indoia dimineata, dupa ce piata americana a continuat sa scada puternic cu o zi inainte, nu au mai facut ieri discriminari intre companiile cotate, astfel ca bancile, care anuntasera cele mai bune rezultate pe primul semestru, au luat-o si ele in jos. De altfel, societatile din domeniul financiar de pe pietele internationale au fost in ultimele saptamani cele mai afectate de scaderi din cauza temerilor legate de piata internationala a creditelor. BRD a pierdut ieri 4,6%, in timp ce Banca Transilvania a coborat cu 3,4%. Scaderea medie de 3,7% de pe piata s-a reflectat printr-o scadere similara in randul SIF-urilor, cel mai afectata fiind SIF Oltenia, pe fondul rezultatelor anuntate de Petrom. SIF Oltenia este singura SIF cu o expunere semnificativa pe actiunile Petrom. Valoarea tranzactiilor a crescut pentru a patra zi consecutiv la 27 mil. euro, semn ca pe piata au inceput sa intre cumparatori, insa nu au fost suficient de puternici pentru a tine piata.

"Multi dintre investitori s-au speriat si au vandut cu orice pret, desi nu ii sfatuim sa faca acest lucru."


Euro se indreapta spre 3,26 lei

Cotatiile pe piata valutara de la Bucuresti au urcat pana la 3,26 lei pentru un euro, fata de 3,23 lei la inceputul zilei, deoarece strainii si-au inchis pozitiile de pe pietele emergente. BNR a calculat un curs de 3,2502 lei pentru un euro, in urcare cu 2,8 bani fata de miercuri. De joia trecuta leul a pierdut 8 bani fata de euro. Dolarul a ajuns la 2,4215 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO