Burse - Fonduri mutuale

Importurile mai mari au majorat afacerile si profitul Socep

05.02.2008, 20:32 13

Compania a obtinut astfel un profit net de 3,11 mil. lei (0,93 mil. euro), cu 57% mai mare decat in 2006, beneficiind si de deprecierea leului in a doua parte a anului, in conditiile in care operatorul portuar are tarifele in euro.
"Volumul de activitate a crescut anul trecut, in special la containere, si au intervenit modificari in structura marfurilor care tranziteaza portul, in sensul ca a crescut ponderea importului de marfuri", a declarat Petrica Valcu, directorul general al Socep.
"Exporturile reprezinta in prezent circa 55-60% din volumul activitatii Socep, in scadere fata de anii trecuti. De exemplu, daca in urma cu doi ani exportam materiale de constructii, acum importam", a mai spus Valcu.
Potrivit acestuia, printre principalii clienti ai Socep se numara Arcelor Mittal si Silcotub pe exportul de tevi, precum si exportatorii de produse clorosodice si de ingrasaminte chimice.
Profitul Socep a crescut in trimestrul al patrulea, cand compania a inregistrat un castig de 1,13 mil. lei (322.000 de euro), fata de pierderi de 0,28 mil. lei in perioada similara a lui 2006.
Afacerile din ultimul trimestru s-au ridicat la 13,3 mil. lei (3,8 mil. euro), fata de 10,2 mil. lei in ultimele trei luni ale anului precedent.
"Pentru noi, cursul de schimb a avut o influenta favorabila in ultimele luni. Daca 3-4 ani la rand am pierdut din intarirea leului, in ultimele luni am castigat. Cresterea profitului provine insa din activitate", a precizat Valcu.
Potrivit acestuia, Socep si-ar putea relua in acest an politica de distribuire a dividendelor, dupa ce anul trecut a incercat fara succes sa realizeze o majorare de capital cu actiuni gratuite pentru a incorpora profitul din 2006.
"Probabil ca anul acesta se vor da dividende, dar nu suntem in masura sa spunem acest lucru cu certitudine, decizia urmand sa fie luata in cadrul adunarii generale a actionarilor", a declarat directorul Socep.
In ultima perioada s-a inregistrat o tendinta de concentrare a actionariatului Socep, desi in prezent niciun actionar nu detine pachetul majoritar de 50% sau un pachet de control de 33%.
Producatorul de materiale de constructii Celco din Constanta, cel mai important actionar al Socep, a achizitionat la finele saptamanii trecute un pachet de peste 14,7 mil. titluri ale operatorului portuar, reprezentand circa 4,3% din capitalul social, pentru 4,35 milioane de lei (1,16 milioane de euro). In urma acestor transferuri, Celco detine o participatie de peste 16% din actiuni.
Celco este controlat de omul de afaceri Nicolae Dusu, care a achizitionat in ultimele luni actiuni Socep si in nume propriu.
Alti actionari semnificativi ai Socep sunt SIF Oltenia, cu 8,2% din actiuni, Samara Stere, cu 5,2%, si fondul de investitii Julius Baer, cu aproape 5% din titluri.
Actiunile Socep au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 0,261 lei/actiune, in scadere cu 6,8% fata de ziua precedenta. Capitalizarea companiei este de 24,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO