Burse - Fonduri mutuale

In cat timp isi vor reveni Bursa si fondurile mutuale dupa inceputul de an foarte prost?

In cat timp isi vor reveni Bursa si fondurile mutuale dupa inceputul de an foarte prost?

Click pentru imaginea marita

04.02.2008, 18:36 28

"Piata romaneasca de capital, afectata de tensiunile din sectorul financiar international, are un potential mare de redresare, intrucat investitorii vor fi atrasi de ritmul accelerat de crestere economica a Romaniei", a declarat Stere Farmache, intr-un interviu acordat agentiei internationale de stiri Reuters.
Farmache este de parere ca avansul economic puternic din Romania ar putea sustine redresarea Bursei si anticipeaza o crestere de trei ori a capitalizarii bursiere in urmatorii trei-patru ani dupa ce, in ultimele sase luni, Bursa a pierdut mai mult de o treime din valoarea totala a companiilor listate.
El mai sustine ca la BVB "nu au avut loc fluctuatii majore" in ceea ce priveste prezenta investitorilor straini, in urma miscarilor de pe pietele de capital din toata lumea, cauzate de criza creditelor ipotecare riscante din Statele Unite (subprime). Farmache a mai afirmat ca agitatia internationala a determinat intreruperea pregatirilor pentru mai multe oferte publice initiale in aceasta perioada, insa planurile de listare ale unor participatii minoritare ale Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, si ale producatorului de electricitate Hidroelectrica sunt in derulare.
Brokerii sustin insa ca revenirea Bursei va fi posibila in momentul in care situatia se va linisti si pe pietele externe, in conditiile in care fondurile straine de investitii au avut o contributie semnificativa la scaderea pietelor.
"Eu cred intr-o consolidare, dar numai daca si pe piata din afara vom avea ceva similar. Mai constatam ca pe pietele internationale isi mai revin cotatiile, iar la noi nu ajung aceste cresteri. Cand vom vedea fluxuri de bani din partea investitorilor straini intrand pe pietele emergente atunci ne putem astepta si la cresteri mai serioase. Deocamdata suntem pe trend descendent, poate un final de trend descendent", spune Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.
El considera ca o revenire a pietei va fi posibila in momentul in care vom sti ca toate efectele crizei subprime sunt incluse in preturi, pentru ca aceasta din urma a generat scaderile ample de pe bursele din toata lumea.
"Trebuie sa fim convinsi ca evolutia Bursei de la noi nu mai depinde la fel de mult ca in trecut de elementele primordiale din viata unei companii sau de cele fundamentale legate de indicatorii financiari. Asta deoarece temerile sunt legate de ce se intampla pe piata internationala", mai spune Chisu.
Administratorii de fonduri mutuale mizeaza pe o revenire a pietei in special in partea a doua a anului, dupa ce corectiile din ianuarie le-au anulat in mare parte castigurile de anul trecut. Fondul BCR Expert a pierdut luna trecuta 18,6%, fata de un castig de 15% in 2007. Intr-o situatie asemanatoare se afla BT Index si Intercapital.
"Deprecierea puternica a Bursei si lipsa de instrumente care sa iti permita sa faci hedging au tras in jos randamentele obtinute de fondurile de actiuni in luna ianuarie", spune Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.
"Ma astept ca luna martie sa aduca o revenire a pietei, sau chiar semestrul al doilea. Va fi un an dificil pe plan global astfel ca este destul de dificil sa faci estimari in momentul de fata", sustine Hanga.
"Fondurile de actiuni au reflectat indeaproape scaderea drastica a Bursei de la inceput de an. Cred ca contextul international, si mai putin cel local, a dus la iesirea investitorilor straini de pe piata romaneasca de capital si implicit la scaderi drastice ale preturilor la actiuni. Revenirea ar putea incepe spre sfarsitul primului trimestru, cand vor incepe sa apara rezultatele financiare ale companiilor locale", spune Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest.
Ei sunt insa de parere ca aceste corectii au creat oportunitati bune de investitii atat pentru investitorii de pe Bursa, cat si pentru cei care doresc sa-si plaseze banii intr-un fond mutual.
"Piata actiunilor a inregistrat una dintre cele mai mari scaderi din ultimii sapte-opt ani. Preturile titlurilor cotate sunt foarte mici, astfel ca este o perioada buna de cumparat sau de intrat in fonduri mutuale. Cred ca aceasta perioada va mai dura doua sau trei luni", spune Eugen Voicu, directorul executiv al societatii de administrare Certinvest.
"Nu vad o revenire mai devreme de trei-patru luni. Va fi foarte important contextul international si cum va evolua acesta, dar si perceptia investitorilor straini asupra mediului economic romanesc care e in schimbare", spune Voicu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO